Ga naar hoofdinhoud
Griet Hoet en Anneleen Monsieur op podium
Terug naar overzicht

Tandemduo Hoet-Monsieur wint brons in achtervolging

Nieuws Topsport 1 februari 2020

Op het WK G-baanwielrennen in Milton (Canada) heeft Griet Hoet (slechtziend), samen met haar pilote Anneleen Monsieur, brons behaald in de 3 kilometer individuele achtervolging voor tandems. Het is de tweede medaille voor onze renners, na het goud van Ewoud Vromant (C2) van gisteren. De C-renners kwamen ook opnieuw in actie, met een knappe prestatie van Niels Verschaeren. Lees er hieronder alles over.

In de kwalificaties kwam het duo uit Gent uit tegen de tandem Dunlevy-McCrystal. Die bleken een maatje te sterk en wonnen de heat, maar de landgenoten reden wel de tweede tijd op dat moment. Met nog één heat te gaan, waren ze al zeker van een tweede race om de medailles. Nieuw-Zeeland reed in de laatste heat de snelste tijd. De Belgen kwamen zo terecht in de kleine finale om het brons tegen het Britse duo Fachie-Hall.

Die strijd beloofde er een op het scherpst van de snee te worden, maar dat liep even anders: de Belgen namen een blitzstart en de Britten misten die compleet. Piloot Anneleen Monsieur kreeg zo al heel vroeg de Britse tandem in het vizier en zo gingen onze dames in ronde zes over hun tegenstanders: het brons was binnen.

Het goud ging naar de Nieuw-Zeelanders Emma Foy en Hannah Van Campen.

Griet Hoet heeft retinitis pigmentosa, een erfelijke oogaandoening waardoor haar zicht alsmaar vermindert. Ze doet aan tandemfietsen met haar pilote Anneleen Monsieur en beiden vormen al enkele jaren een topduo op wereldniveau. Ze behaalden gisteren namelijk al hun zesde WK-medaille in het baanwielrennen.

Griet Hoet is te zien in de televisiecampagne ‘Sport kent geen medelijden. Daarom ben ik atleet’ en deed naar aanleiding daarvan ook haar eigen verhaal:

Niels Verschaeren (Heist-op-den-Berg) werd vierde in de 200 meter sprint met vliegende start, op amper 0.082s van de derde plaats in 11.235. Goed voor een gemiddelde van maar liefst 64km/u. De C5-renner is bezig aan een uitstekend wereldkampioenschap.

Diederick Schelfhout werd vijfde in de kilometer tijdrit in de klasse C3 (1:10.293). In de 200 meter vliegende start werd hij zevende.

In de klasse C2 nam Ewoud Vromant, die donderdag nog goud behaalde in de achtervolging, ook deel aan de kilometer. Met 1:16.110 reed hij een persoonlijk record en werd hij zevende. In de 200 meter vliegende start werd hij even later achtste. Beide nummers maken deel uit van de omnium, waarin Vromant momenteel op de vijfde plaats staat.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven