Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

‘Sport en beweeg regelmatig, veilig en met mate’

9 november 2020

Tom Teulingkx is dokter én voorzitter van de vereniging van Sport- en keuringsartsen die de overheid ook adviseert met betrekking tot Covid-19. Hij is ook lid van de medisch-technische commissie van Parantee-Psylos. Meer dan reden genoeg om hem aan het woord te laten over het belang van sporten en bewegen in deze moeilijke tijden.

De jongste weken kwam hij vaak samen met de klankbordgroep sport, die een directe link heeft met de virologen en mensen die werken in het ziekenhuis. “Met al die info proberen we een goede afweging te maken tussen wat medisch verantwoord is en wat psycho-sociaal en maatschappelijk aangewezen is. Dat is altijd een delicate zoektocht naar een evenwicht dat we proberen te bewaken”, opent Teulingkx.

SPORT ALS MENTALE OPKIKKER

“Kwetsbare mensen zitten in deze periode sowieso al in de verhoogde risicogroep en dan wordt de component bewegen extra belangrijk. Maar net voor die groep wordt het nu extra moeilijk om hen in beweging te krijgen. Mensen die vaak sporten weten dat sport voor mentale rust zorgt. Maar ook mensen die minder vaak bewegen hebben die mentale opkikker nodig.

Mensen die vaak sporten weten dat sport voor mentale rust zorgt. Maar ook mensen die minder vaak bewegen hebben die mentale opkikker nodig. (dr. Tom Teulingkx)

Verder zijn er natuurlijk ook de lichamelijke voordelen van sport en beweging, zoals het verhogen van je immuniteit. Zeker in deze tijden, waar de zon weinig schijnt en we dus weinig vitamine D opdoen, is beweging extra belangrijk voor ons immuniteitssysteem.”

WEINIG BEWEEGRUIMTE

“Uiteraard moet je de richtlijnen volgen die gelden. Op die manier blijft er letterlijk en figuurlijk weinig beweegruimte over. Dan is het zaak om mensen op een creatieve manier toch nog aan het bewegen krijgen. Daar kan het digitale netwerk een rol spelen. Dan is het belangrijk om out of the box te gaan denken om te zien hoe we die mensen kunnen bereiken. Vaak gebeurt dat op clubniveau dat er mensen die opstaan en die opportuniteiten nemen en uitwerken.”

3x PER WEEK DOSIS SPORT EN BEWEGEN

“Zelfs de kleinste vorm van bewegen gaat al een gezondheidswinst geven. Als je de mensen kan motiveren om in deze tijden naar drie keer een uur bewegen in de week te gaan is dat pure winst, zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid. Sterker nog, dat is voor je immuniteit veel beter dan je gaan uit te sloven om extreme sportprestaties te leveren.

Sport of beweeg altijd veilig, goed voorbereid en in buurt van je huis. (dr. Tom Teulingkx)

Als je dingen gaat doen die je niet gewoon bent, loop je een groot risico om jezelf uit te putten en blessures op te lopen. Op dit moment de gezondheidszorg zo extra belasten is zeker geen goed idee. Probeer fit te blijven in hoofd en lichaam en adem voldoende frisse buitenlucht in op momenten dat je vooral thuis moet zitten. Maar doe het altijd veilig, goed voorbereid en in buurt van je huis.”

BUBBELSPORT

“Het is nu het moment om met mensen die dicht bij jou staan ook te gaan sporten of sport te gaan ontdekken. Er zijn veel families die nu met hun kinderen gaan sporten. Dat geeft ook veel verbinding binnen het gezin. Dat is voor kinderen superbelangrijk. Maar ook mensen met een beperking die in een groep leven, hetzij gezinsverband hetzij anders, is dat een ideale manier om samen te sporten en samen te leven. Dat is een opportuniteit die we moeten nemen nu we voorlopig niet terug kunnen naar onze sportclub.”

Ook Parantee-Psylos promoot, zeker in deze moeilijke tijden, heel wat positieve ideeën om 'non-stop fit (te blijven) voor G-sport!'