Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Paralympisch icoon Marcel Hug nodigt talentvolle Johannes (15) uit op zomerkamp

Topsport 7 juni 2022

Voor de 15-jarige Johannes Balbaert kon de Para Athletics Grand Prix in Nottwil van eind mei niet beter beginnen. Sportief behaalde hij een talentenstatuut, extrasportief ontmoette hij The Silver Bullet, Marcel Hug. En die nodigde hem zelfs uit voor een zomerkamp. “Wat een super joviale mens.”

Vol goesting trok Johannes Balbaert, amper vijftien jaar oud, naar zijn eerste internationaal kampioenschap: de IPC Para Athletics Grand Prix in Nottwil. Het is een van de hoogst aangeschreven wedstrijden ter wereld voor wheelers, mede omwille van de snelle piste die elders zijn gelijke niet kent. (Raadpleeg hier de resultaten.)

Ik vroeg een foto en kreeg meteen een uitnodiging voor zijn zomerkamp in Zwitserland (Johannes Balbaert)

Johannes kwam er uit in de klasse T53 en op de 200 meter reed hij naar 36’’83, op de 400 meter werd hij gediskwalificeerd en op de 100 meter knalde hij naar 20’’15 (en daags nadien naar 19”17 op de Daniela Jutzeler Memorial maar er stond te veel meewind). De tijden die hij geldig kon neerzetten betekenden een stevig persoonlijk record voor hem. “Ik reed goede wedstrijden en behaalde daardoor mijn talentenstatuut, waardoor ik meer ondersteuning kan krijgen van G-sport Vlaanderen, met onder andere een meerjarenplan. Ook is het fijn dat ik voortaan het truitje van Paralympic Team Belgium mag dragen. Ik ben trots.”

Extrasportief was er ook een abosuluut hoogtepunt: Johannes ontmoette zesvoudig Paralympisch kampioen Marcel Hug, die ook in de T53/54-klasse rijdt. Herkenbaar aan de zilveren helm en een ongezien perfectionistische wheeltechniek, niemand kan om de The Swiss Silver Bullet heen op zo’n kampioenschap. Hug reed een wereldrecord op de 1500 meter en sprak daarna met Johannes! “Marcel zag mij aan het werk op de kortere afstanden en we spraken elkaar na een wedstrijd”, zegt hij. “Het is een super joviale mens. Ik vroeg aan hem een foto en hij zei dat ik als jonge kerel zeker naar zijn jeugdkamp moest komen. Supertof! Deze zomer mag ik dus meedoen aan zijn trainingskamp hier in Nottwil. Natuurlijk motiveert het als de beste wheeler op de aardbol je zoiets vraagt.”

Marcel Hug, in 2021 nog verkozen tot beste mannelijke Paralympische atleet op de IPC Paralympic Sport Awards, zijn trainingskamp wordt van 25 tot 30 juli georganiseerd in Nottwil, Zwitserland. En Johannes is erbij.

Uitnodiging via mail van Marcel Hug voor Johannes
Uitnodiging via mail van Marcel Hug voor Johannes

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven