Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Organisator Gidos verovert twee Belgische titels op het Belgisch kampioenschap boccia Team & Pair

19 mei 2022

Sporthal Ogierlande in Gits stond op 14 mei helemaal in het teken van het Belgisch kampioenschap boccia voor teams en pairs. Organisator Gidos vaardigde met vier ploegen in evenveel categorieën de meeste teams af. Vooraf was de G-sportclub ambitieus om in eigen huis te schitteren. En het resultaat mag er zijn. Maar liefst twee van de vier teams werden Belgisch kampioen.

Een 25-tal bocciaspelers uit vijf verschillende clubs verzamelden zaterdag 14 mei in Gits voor het Belgisch kampioenschap Team & Pair. Eén maand na het BK individueel bundelden de spelers hun krachten binnen hun eigen club of vormden ze een duo met een speler van een andere club.

In de BC1 en BC2 klasse traden vier teams aan. Naast een team van Spinnaker en een team van Wapper stonden er twee teams van Gidos op het wedstrijdblad. Team Spinnaker bestond uit Danny Leunis, Lente Pieters en de ervaren Francis Rombouts. Wapper ging voor Werner Hanzen, Wioletta de Bakker, Katya Peeters en Bert van Dyck. Organisator Gidos stelde twee ploegen op. Een ploeg met Jaan Peene, Bert Tubbax en Kevin Vercaemer. Lindsey Suvee, Clara Brunnin, Daphne Ongenae en Sander Leenknecht vormden Gidos 2.

Na de poulefase waarin iedereen tegen iedereen speelde, bleken Gidos 2 en Wapper de sterkste. Zij speelden de finale, Spinnaker en Gidos vochten in de kleine finale uit wie er met de bronzen medaille naar huis ging. In de finale won Gidos 2 knap van Wapper en werd het viertal uit Gits tot de nieuwe Belgische kampioenen gekroond. In de kleine finale nam Spinnaker na een spannende match de maat van Gidos 1.

"Communicatie is heel belangrijk in pair en dat kwam nu duidelijk naar voor. Als je niet communiceert, weet je ook niet wat je moet doen." - Lander Defrancq (Gidos)

Belgisch kampioenschap pair

Welk duo kon zijn of haar goot het beste afstellen? Dat was de cruciale vraag voor het BK binnen de BC3-klasse. Drie medailles zouden verdeeld worden over drie pairs, enkel de volgorde moest nog bepaald worden. Arno Van Praet, met assistent Annelot, vormde een duo met Clara Follet en sporthelper Karen (beide Spinnaker). Marijke Dierickx en assistent Anaïs (Spinnaker) kregen de hulp van Somival speler Pieter Verlinden, geassisteerd door Jean-Pierre. Tenslotte speelde thuisspeler Lance Alleweireld (Gidos) en assistent Alexander samen met Simon Verbruggen van MGJ, die geholpen werd door zijn vader.

Na de groepsfase konden Arno en Clara (Spinnaker) zich plaatsen voor de finale waarin ze uitkwamen tegen Marijke (Spinnaker) en Pieter (Somival). In een spannende wedstrijd moest een tiebreak uiteindelijk beslissen over de Belgisch titel. Arno Van Praet en Clara Follet trokken het laken naar zich toe en werden Belgisch kampioen. Marijke en Pieter eindigden tweede, Lance en Simon moeten tevreden nemen met brons.

Arno (met assistent Annelot) en Clara (met sporthelper Karen)

In de samengevoegde BC4,BC5 en NE-klasse speelden twee ploegen drie keer tegen elkaar. Wie de meeste onderlinge duels won, veroverde de nationale titel. Gidosduo Jason Lahaye en Lander Defrancq, met reservespeler Mathias Despiegelaere wonnen alle drie de wedstrijden en kunnen zich zo de nieuwe Belgische kampioenen noemen. Na een sterke prestatie behaalden Junior JP Hantson (MGJ) en Kim Mampaey (Wapper) zilver. Vooraf hamerde Lander op een goede communicatie binnen het team, dit bleek essentieel. “Communicatie is heel belangrijk in pair en dat kwam nu duidelijk naar voor. Als je niet communiceert, weet je ook niet wat je moet doen. Ik ben blij dat het gelukt is. Mathias was een heel goede steun. Het is natuurlijk een mentaal voordeel als je weet dat je nog een derde man hebt die kan invallen. Uiteindelijk sloten we ons tornooi af met een wedstrijd tegen Mathias en Junior, die beiden een sterke partij speelden.”

Proficiat en bedankt aan alle deelnemers, assistenten, begeleiders, scheidsrechters, tijdsopnemers, supporters en nog veel meer!

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven