Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Man-Kei To opent sterk met goud: “Beste internationale wedstrijd ooit”

Topsport 14 maart 2022

Met veel ambitie stond Man-Kei To aan de start van de Para Badminton International in Cartagena (Spanje). In 2021 speelde ze daar haar laatste internationale toernooi, waarna ze net naast een ticket voor Tokyo greep. Die bladzijde sloeg ze om en het nieuw hoofdstuk waaraan ze schrijft heet ‘Parijs 2024’. ’t Begint alvast voortvarend: Kiki won goud de WH1-klasse en zilver in het gemengd toernooi met de WH2-spelers na haar “beste match ooit.”

“Ja, ik speelde mijn beste wedstrijd ooit”, zegt Man-Kei To, waarmee ze de woorden van haar coach Sven De Rom (Badminton Vlaanderen) bevestigd. Beiden hebben het over haar finale tegen de Zwitserse Ilaria Renggli, nummer negen op de wereldranglijst in de klasse WH2. Kiki speelt normaal gezien in de klasse WH1 (die spelers hebben minder functionele mogelijkheden dan WH2-spelers, nvdr) en is het nummer tien van de wereld. Dat ze met twee maal 18-21 verloor van Renggli stemt haar dus heel gelukkig, want het bevestigt de goede vorm: “Ik haalde mijn beste niveau. Op training bewees ik dat ik dit kon, nu doe ik het ook op toernooi. We hadden haar goed bestudeerd en bepaalden een duidelijke aanpak. En die werkte.”

Ik focus mij 100% op badminton en heb een sterk team rond mij (Man-Kei To

Man-Kei To behaalde zo zilver op de Para Badminton Open in de beide klassen samen. Ze pakte het goud onder de WH1-spelers door eerder de halve finale te winnen tegen de Oostenrijkse Henriett Koosz (21-11, 21-19). “Ik wist dat ik die op papier aankon, maar je moet het in competitie ook afmaken en dat heb ik gedaan, ondanks een spannende tweede set.” In de poule versloeg ze Ammu Mohan (IND - 6-21, 4-21) en Shaimaa Samy Abdellatif (EGY, 21-7, 21-9), ze kreeg een gunstige loting, gaf Man-Kei toe.

Met die medailles is de Road to Paris 2024 voor Man-Kei To alvast erg gezwind begonnen. Vorig jaar speelde ze in Cartagena haar laatste internationale wedstrijden, waarna ze via een wildcard hoopte op een selectie voor de Spelen in Tokyo. Die kreeg ze niet. Groot was de teleurstelling, maar vanaf de start van de Spelen maakte ze de klik: “Ik besloot om te supporteren voor mijn medelandgenoten en verlegde mijn focus op Parijs 2024”, zegt Kiki, die er hard in gelooft. “Ik begin nu aan een traject waarin ik mij voltijds op badminton focus, en heb een sterk, ervaren team rond mij, dat er samen met mij vol voor gaat.”

Raadpleeg hier de resultaten van Man-Kei To in Cartagena.

Man-Kei To en coach Sven De Rom
Man-Kei To en coach Sven De Rom

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven