Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Maarten Claes pakt Belgische titel met Wheelblazers 1: “Het voelt goed om eindelijk de titel te pakken”

Interview 14 juni 2022

In de Belgische Superleague powerchair hockey hebben de Wheelblazers 1 van Spinnaker de nationale titel gewonnen. In de laatste en beslissende wedstrijd wonnen ze met 8-10 van regerend landskampioen Gidos Screamers. Aanvaller Maarten Claes haalde op die manier zijn eerste Belgische titel binnen: “Het voelt goed om met een nieuwe ploeg de titel te pakken, zeker als je weet dat we er enkele keren dicht bij geweest zijn.”

In de hoogste nationale reeks powerchair hockey zit het seizoen 2021-2022 erop. Er stonden drie competitiedagen gepland in de Belgische Superleague, maar door de toen geldende coronaregels werd de eerste competitiedag geannuleerd. De Superleague telde dit jaar vier ploegen en op een competitiedag speelde iedereen tegen elkaar. In de hoogste reeks speelden dit jaar de Spinnaker Wheelblazers 1 en 2, Gidos Screamers 1 en Somival 1.

Powerchairhockey is voor iedereen toegankelijk. Het maakt niet uit wat je beperking is, voor elke beperking is er wel een positie op het veld dat je kan spelen. - Maarten Claes

Vanaf het begin werd het duidelijk dat de strijd om de titel tussen twee ploegen ging gaan. De regerende landskampioen Gidos Screamers 1 uit Gits en de Wheelblazers 1 (Spinnaker) uit Antwerpen. Gidos Screamers 1 was reeds twaalf jaar op een rij ongeslagen, een mooie uitdaging voor de Wheelblazers 1 om ze dit jaar te kloppen.

Al begonnen ze met een valse noot aan het seizoen. “We verloren de eerste wedstrijd tegen de regerende landskampioen nipt met één punt verschil.” Nog geen man over boord, zo verklaart de aanvaller van de Wheelblazers 1. “We startten dit seizoen met een nieuw team en waren nog niet voldoende op elkaar ingespeeld. We merkten wel dat er potentieel in zat, dat was positief.” Na de eerste competitiedag zag het klassement er zo uit: Gidos Screamers 1 op plaats één, Wheelblazers 1 op twee en Wheelblazers 2 en Somival 1 op plaatsen drie en vier.

Alles moest en ging bepaald worden op de allerlaatste competitiedag. Maarten Claes en team wisten op voorhand dat het een spannende wedstrijd ging worden. “Iedereen was op de hoogte dat we met twee punten verschil moesten winnen.” Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en gaven geen duimbreed toe. Hoewel de wedstrijd gelijk opging, waren het toch de Antwerp Wheelblazers die het psychologisch voordeel hadden. “De wedstrijd was voortdurend spannend, heel de match stonden we één punt voor. Maar om kampioen te worden, moesten we winnen met twee punten verschil. Pas in de laatste tien seconden kon ik de winnende goal scoren en wonnen we met 10-8”, aldus een tevreden Maarten Claes.

Het winnen van de Belgisch titel is sowieso heel mooi, zeker omdat we dit klaarspeelden met een nieuw samengesteld team. - Maarten Claes
Antwerp Wheelblazers vieren de titel
Antwerp Wheelblazers vieren de titel

Voor iedereen toegankelijk

Via een hockeykamp kwam Maarten toevallig in aanraking met powerchair hockey. Ondertussen heeft hij al een knappe carrière opgebouwd. “Ik heb een tijdje voor de nationale ploeg gespeeld, hierdoor kreeg ik de kans om op Europese en Wereldkampioenschappen te spelen. De Belgische titel ontbrak nog op mijn palmares, ik ben heel blij dat ik deze nu kan afvinken.” Als we vragen naar zijn mooiste moment, plaatst hij het behalen van deze nationale titel redelijk hoog. “Het winnen van de Belgisch titel is sowieso heel mooi, zeker omdat we dit klaarspeelden met een nieuw samengesteld team. Dat we de regerende landskampioen kloppen die al twaalf jaar ongeslagen is, maakt het extra mooi.”

Maarten Claes tijdens de kwartfinale Europees kampioenschap wedstrijd België - Nederland
Maarten Claes tijdens de kwartfinale Europees kampioenschap wedstrijd België - Nederland

Powerchair hockey wordt gespeeld door personen die sporttechnisch afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel. Er zijn twee type sticks in powerchair hockey. Spelers die over voldoende kracht beschikken in hun bovenarmen en romp spelen met een handstick, de anderen met een zogenaamde T-stick die aan de rolwagen van de speler bevestigd wordt. Dankzij vleugeltjes kan een speler een bal drijven, onderscheppen of zelf passen.

Volgens Maarten is powerchair hockey voor iedereen toegankelijk. “Het maakt niet uit wat je beperking is, voor elke beperking is er wel een positie op het veld dat je kan spelen. Bovendien is het een teamsport en dat maakt het super tof.”

Wil jij zelf proeven van powerchair hockey? Neem dan een kijkje op onze website

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven