Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Integratie G-sport groeit opnieuw na coronadip: meer G-sporters én clubs!

Parantee-Psylos ondersteunt vanaf 2022 33 Vlaamse sportorganisaties voor de integratie van G-sport. Daaronder vier nieuwe die samen met ons sterk willen inzetten op G-sport: Vlaamse Kickboks, Muaythai en MMA Organisatie, Vlaamse Snookerfederatie, Vlaamse Schietsportkoepel en SPORTA. Met uitzondering van van deze vier - omdat zij nog geen registratie van G-sporters doen - werden alle sportfederaties eind vorig jaar bevraagd over het aantal G-sporters in hun organisatie.

Uiteindelijk werkten 24 sportfederaties mee aan de bevraging. Bij 18 van de reguliere federaties (62%) kregen we de cijfers uit het databestand. Die organisaties gaven aan dat ze het aantal G-sporters rechtstreeks via het databestand registreren, of via deelname aan het competitief aanbod (bv via licentieaanvraag) of na een duidelijke clubbevraging.

7% meer G-sporters bij reguliere federaties

Figuur 1. Aantal G-sporters aangesloten bij reguliere sportfederaties
Figuur 1. Aantal G-sporters aangesloten bij reguliere sportfederaties


In 2021 zien we een lichte stijging van 7% van het aantal geregistreerde G-sporters. De stijging is grotendeels te danken aan een forse stijging bij de Vlaamse Zwemfederatie (bijna verdubbeling), maar ook bij Voetbal Vlaanderen, Tennis Vlaanderen, Volley Vlaanderen en Judo Vlaanderen is er sprake van een stijging in het aantal aangesloten G-sporters. De meeste andere federaties kennen een status quo of een heel lichte daling.
In absolute cijfers zien we bij 24 sportfederaties 5130 G-sporters waarvan 4968 geregistreerd via een aangepast databestand.

11% meer clubs met G-sportaanbod in reguliere federaties

Figuur 2. Grafiek aantal geregistreerde G-sporters per federatie" data-image="oc06wfdb2bw7">Figuur 2. Grafiek aantal geregistreerde G-sporters per federatie in 2020 en 2021
Figuur 2. Grafiek aantal geregistreerde G-sporters per federatie

De 24 sportfederaties rapporteren samen in totaal 495 aangesloten clubs met een G-sportaanbod. Dat zijn een vijftigtal clubs meer dan dat er vorig jaar doorgegeven werden, wat een stijging van 11% van het aantal G-sportclubs bij reguliere sportfederaties betekent. Dat ligt in de lijn met de progressie die we ook vorig jaar noteerden.

Overzicht van onze partnerfederaties
Overzicht van goede praktijkvoorbeelden

Geregistreerde G-sporters – december 2021

Tabel waar de federaties zich bevinden qua aanbod