Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Integratie en inclusie G-sport blijven toenemen: stijging van 12% in 2022

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie dat partnerfederaties van G-sport Vlaanderen rond de jaarwissel het aantal geregistreerde G-sporters doorgeven. Op die manier brengen we de evolutie van het aantal G-sporters aangesloten bij een reguliere sportfederatie in kaart. Dankzij de sterke inzet van de verschillende partnerfederaties is het aantal G-sporters opnieuw gestegen. Zij sporten ofwel volledig inclusief mee en/of in een aparte G-werking binnen de club.

Maar liefst 27 sportfederaties (drie meer dan vorig jaar) werkten mee aan de bevraging. De cijfers die zijn opgenomen in dit overzicht komen allemaal uit het databestand van de federaties. Zes federaties voorzien in het databestand de mogelijkheid om aan te geven welke sporters een beperking hebben. Bij veertien federaties kan de club/het lid doorgeven om welke specifieke beperking het gaat en bij vier federaties zijn enkel de cijfers van de competitiesporters met classificatie bekend.

Ten opzichte van vorig jaar zijn er zes federaties bijgekomen die de cijfers uit het databestand kunnen halen. Drie andere federaties gaven geschatte cijfers door, deze resultaten werden niet mee opgenomen in het overzicht.

Stijging zet zich verder

In 2022 zien we een stijging van 12%, terwijl we vorig jaar een lichte stijging ondervonden van 7%. Het doet ons veel plezier om te zien dat bij federaties waar we nog niet zolang mee samenwerken, zoals de Vlaamse Handbalvereniging en Taekwondo Vlaanderen, het aantal G-sporters beduidend toeneemt. En als er al een daling is bij een federatie, dan is die eerder beperkt ten opzichte van het totale aantal.

Figuur 1: Aantal G-sporters aangesloten bij reguliere sportfederaties
Figuur 1: Aantal G-sporters aangesloten bij reguliere sportfederaties
Figuur 2: Grafiek aantal geregistreerde G-sporters per federatie
Figuur 2: Grafiek aantal geregistreerde G-sporters per federatie

Op vraag van onze partnerfederaties maakten we dit jaar voor het eerst een overzicht van het aantal aangesloten G-sporters, actief in sporttakken van onze partnerfederaties. Dat overzicht kan je hieronder downloaden.

De komende twee jaar blijven we verder met de clubs bekijken of de sporten tafeltennis, wielrennen en zwemmen kunnen geïntegreerd worden binnen de reguliere sportfederaties. Daarnaast willen we graag met nog meer sportfederaties samenwerken om G-sportacties en doelstellingen op te nemen in het beleidsplan.

Alle reguliere federaties die samenwerken met G-sport Vlaanderen vind je onder het overzicht partnerfederaties.

Geregistreerde G-sporters – januari 2022