Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Integratie en inclusie G-sport blijven toenemen: stijging van 13% in 2023

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie dat reguliere federaties rond de jaarwissel het aantal geregistreerde G-sporters doorgeven. Op die manier brengt G-sport Vlaanderen de evolutie van het aantal G-sporters aangesloten bij een reguliere sportfederatie in kaart. Dankzij de sterke inzet van de verschillende partnerfederaties is het aantal G-sporters opnieuw gestegen. Zij sporten ofwel volledig inclusief mee en/of in een aparte G-werking binnen de club.

23 sportfederaties (drie meer dan vorig jaar) werkten mee aan de bevraging. De cijfers die zijn opgenomen in dit overzicht komen allemaal uit het databestand van de federaties. Dit jaar gaven Triatlon Vlaanderen, Klim -en Bergsport Vlaanderen en Karate Vlaanderen voor het eerst de G-sportcijfers door via hun databestand. Bovendien registreren tien van deze federaties in het databestand op basis van specifieke doelgroep of aangeboden sporttak in een recreatieve of competitieve vorm.

Stijging zet zich verder

In 2023 zien we een stijging van 13%, vorig jaar kenden we al een stijging van 12%. Het doet ons veel plezier om te zien dat bij federaties waar we nog niet zolang mee samenwerken, zoals de Vlaamse Handbalvereniging en Taekwondo Vlaanderen, het aantal G-sporters beduidend toeneemt. En als er al een daling is bij een federatie, dan is die eerder beperkt ten opzichte van het totale aantal.

Figuur 1: Aantal G-sporters aangesloten bij reguliere sportfederaties 2023
Figuur 1: Aantal G-sporters aangesloten bij reguliere sportfederaties 2023
Figuur 2: Grafiek aantal geregistreerde G-sporters per federatie
Figuur 2: Grafiek aantal geregistreerde G-sporters per federatie

De komende jaren gaan we verder met de clubs bekijken of de sporten tafeltennis, wielrennen en zwemmen kunnen geïntegreerd worden binnen de reguliere sportfederaties. Daarnaast willen we graag met nog meer sportfederaties samenwerken om G-sportacties en doelstellingen op te nemen in het beleidsplan.

Is de registratie van G-sporters in een databestand moeilijk voor jou? Hieronder vind je een leidraad om registratie van G-sporters in het databestand mogelijk te maken.

Vragen of opmerkingen over de registratie van G-sporters? Of over ons integratiebeleid algemeen? Collega Elien helpt je verder op weg.

Elien Moerman

Co├Ârdinator sport-voor-allenbeleid, Integratiebeleid en toeleiding (1 VTE)

T.: 09 243 11 74 elien.moerman@gsportvlaanderen.be