Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

In beweging met autisme: naar een autismevriendelijke sport door bewustwording bij trainers en begeleiders te verhogen.

Nieuws Voor clubs Voor trainers 22 december 2022

Vorige week raakte bekend dat de Koning Boudewijnstichting ons project “In beweging met autisme” zal ondersteunen. Meer nog, het project werd zelfs verkozen tot laureaat van alle inzendingen! Voor dit project slaat de kennishub van G-sport Vlaanderen de handen in elkaar met de experten van de KU Leuven om meer kansen te bieden aan mensen met autisme, zodat ook zij op een kwaliteitsvolle manier kunnen sporten en bewegen. Zo willen we de bewustwording en kennis bij de trainers over hoe ze hun sport autismevriendelijk kunnen maken verhogen.

Mensen met autisme vallen vaak uit de boot in de georganiseerde sportcontext, mede omdat het aanbod weinig aangepast is aan hun noden, en weinig trainers de juiste kennis of ervaring hebben om hier op een correcte manier mee om te gaan. Dit kan ervoor zorgen dat mensen met autisme sneller stoppen met sport en zo minder gaan sporten, wat leidt tot gezondheidsrisico’s en een verhoogd risico op sociaal isolement.

Daarom zet dit project in op een autismevriendelijke en inclusieve samenleving, met gelijke kansen voor iedereen om te sporten en bewegen op maat. Via een erkende methodiek willen we sportbegeleiders concrete tools en handvaten bieden om sporters met autisme te begeleiden. Het project richt zich zowel op reguliere clubs als op G-sportclubs. In de eerste fase die van start gaat in het voorjaar van 2023 zullen we vormingen aanbieden voor trainers, waar theoretische inzichten vertaald zullen worden naar praktijkgerichte vormingssessies. In een tweede fase, die van start gaat in het najaar van 2023, zullen we mentorsessies tijdens de training aanbieden. Hierbij kunnen trainers leren van elkaar en van de experten aan de hand van concrete voorbeelden waarmee een antwoord geboden kan worden op specifieke coachingsvragen. Een samenvatting van het project kan je via de projectposter bekijken.

Wij kijken er alvast enorm naar uit om van start te gaan. Wil jij als eerste op de hoogte blijven van dit project en alle toekomstige projecten van de kennishub? Schrijf je dan zeker in op onze algemene nieuwsbrief!

Wil je nu al meer informatie over het project? Dan kan je contact opnemen met Dieter.Vandenbroucke@gsportvlaanderen.be.

Doelgroep

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven