Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Belgisch kampioenschap boccia in Merksem: “Een BK in eigen club is een apart vibe”

27 april 2022

In het weekend van 23 en 24 april verzamelden een dertigtal bocciaspelers in sporthal de Rode Loop in Merksem voor het Belgisch kampioenschap individueel. Er waren vier Belgische titels te verdienen in de klassen BC1, BC2, BC3 en in de samengevoegde groep met klassen BC4, BC5 en NE-spelers. De vice-Belgisch kampioen van vorig jaar in de BC2-klasse Bert Van Dyck (Wapper) begon met grote ambities aan het BK-weekend. “Ik wil minstens evengoed doen als vorig jaar, dan zal ik heel tevreden zijn."

"Een Belgisch kampioenschap in eigen club is toch een aparte vibe." - Bert Van Dyck (Wapper)

Vorig jaar nog onder strenge coronamaatregelen, nu met een ruim deelnemersveld en met heel wat enthousiaste supporters. Een prima georganiseerd BK door Wapper vzw, een mooie opkomst supporters en boccia van een hoog niveau zorgden voor een heel geslaagd G-sportweekend. Voor Bert Van Dyck (Wapper) was het een bijzonder tornooi. “Doordat mijn club Wapper dit Belgisch kampioenschap organiseerde, zat er onder andere familie aan de klokken tijdens de wedstrijden. Dit zorgde niet meteen voor extra stress maar het was wel een aparte vibe.”

Op zaterdag stonden de poulefases voor de BC2 en BC3-spelers op het programma. Binnen de BC1 en samengevoegde BC4, BC5 en NE-klasse wisten we op het einde van de dag al wie zich tot Belgisch kampioen kon kronen. Zondag was het D-day voor spelers uit klassen BC2 en BC3, zij speelden dan de play-offs, halve finale en finale.

BK boccia - scheidsrechter
Scheidsrechter moet meten om duidelijkheid te scheppen wie er in punt ligt

In de BC1-klasse werd zowaar een onderling clubduel uitgevochten. Kevin Vercaemer en Sander Leenknecht verdedigden de kleuren van Gidos. Terwijl Spinnaker werd vertegenwoordigd door Nikki Taeymans, Danny Leunis en William Verhaegen. Het was uiteindelijk Sander Leenknecht die Belgisch kampioen werd, voor Kevin Vercaemer en Nikki Taeymans.

Elf bocciaspelers verdeeld over drie poules in de BC2-klasse, vormden een groot en sterk deelnemersveld die ging strijden om de medailles. Na de groepsfase plaatsten Francis Rombouts (Spinnaker) en Bert Van Dyck (Wapper) zich als groepswinnaar rechtstreeks voor de halve finales. Jaan Peene (Gidos) en Werner Hanzen (Wapper) behaalden de halve finale na play-offs. In de eerste halve finale bleek Bert Van Dyck sterkste en won hij met 4-1 van Werner Hanzen. Francis Rombouts haalde het met 5-1 van Jaan Peene. Ook in de finale bleef Francis Rombouts op hoog niveau spelen en volgde zo zichzelf opnieuw op als Belgisch kampioen. Bert Van Dyck werd net als vorige jaar tweede en Jaan Peene pakte brons na 3-2 winst tegen Werner Hanzen.

Een tweede plaats en een evenaring van zijn knappe prestatie vorig jaar, Bert Van Dyck kijkt tevreden terug op zijn Belgisch kampioenschap. “De tweede plaats was voor mij het hoogst haalbare, maar mijn spelniveau kan altijd beter. Naarmate het tornooi vorderde, ging mijn niveau omhoog en ik kon het Francis in de finale moeilijk maken. Ik ben al zeer tevreden op mijn seizoen tot nu toe.”

Zeven BC3-spelers, die met de hulp van een goot spelen, werden verdeeld over twee poules. Arno Van Praet (Spinnaker) en Pieter Verlinden (Somival) plaatsten zich als groepswinnaar voor de halve finales. Robin Van Lommel (Spinnaker) en Andrea Akkermans (Gidos) werden elk tweede in hun groep en speelden ook de halve finales. Na twee spannende halve finales waren het Arno Van Praet en Pieter Verlinden die zich mochten opmaken voor het ultieme finaleduel. Daarin werd Arno overtuigend Belgisch kampioen na een 8-0 zege. Pieter won zilver en Robin Van Lommel brons na een sterke wedstrijd tegen Andrea Akkermans die er een mooi tornooi had opzitten.

BK Boccia - gootspeler
Assistent maakt de goot klaar

Tenslotte kwamen vijf spelers uit in de samengevoegde BC4, BC5 en NE-klasse, zij speelden telkens één keer tegen elkaar. Met vier gewonnen wedstrijden kroonde Jason Laheye (Gidos) zich tot Belgisch kampioen, Jan Vercammen van Somival behaalde zilver en teamgenoot van Jason, Lander Defrancq pakte brons. Junior Hantson (MGJ) eindigde op de vierde plaats, Kim Mampaey (Wapper) op de vijfde plaats.

"Naarmate het tornooi vorderde, ging mijn niveau omhoog. Ik kijk tevreden terug maar mijn spelniveau kan nog atlijd beter.” - Bert Van Dyck (Wapper)

Na het BK individueel kijken we uit naar het Belgisch kampioenschap Team & Pair op 14 mei. Ook in Gits zullen de verschillende clubs strijden om de felbegeerde medailles, ook Wapper zal afzakken naar West-Vlaanderen. “Ons doel is altijd om voor een medaille te gaan, als kapitein maak ik er een erezaak van om mijn beste niveau te halen en zo het team zo goed mogelijk te helpen”, concludeert Bert Van Dyck.

Proficiat aan alle kampioenen, deelnemers en begeleiders! Tot dan!