Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-wielrenner Tim Celen blikt tevreden terug op stage in Torrevieja

Topsport 31 maart 2021

Zes toprenners van Parantee-Psylos trokken van 13 tot 27 maart op stage naar Torrevieja in Spanje. Het einde van een lange periode zonder competitiewedstrijden is in zicht met de Ronde in Vlaanderen, de UCI World Cup in Oostende en het wereldkampioenschap in Portugal die allemaal dit voorjaar gereden worden en stuk voor stuk belangrijke afspraken zijn met oog op een selectie voor de Paralympische Spelen in Tokyo. Tim Celen (23) was er een van. Enkel op zijn identiteitskaart is hij nog steeds de jongste van de hoop, op zijn driewieler intussen een doorwinterde routiné. "Naar die WK-trui kijk ik met blinkende ogen."

“Ik kom heel tevreden terug uit Spanje, waar we een uitgebreid trainingsprogramma allemaal tot een goed einde brachten”, zegt Tim Celen uit Ham. “We deden duurtrainingen, sprinttrainingen, reden met de tijdritfiets achter of voor de brommer en er zat zelfs een ploegentijdrit tussen. Daarbij genoten we van prachtig, zonnig weer.”

De renners verbleven in enkele appartementen. De coronamaatregelen verplichtten hen te pendelen tussen training en slaapplek, zonder niet-noodzakelijke stops tussen die twee haltes. Maar net als de trainingen verliep ook dat vlot. “We zaten veel op onze kamer, maar de sfeer zat goed en dus hadden we een leuke tijd.”

Normaal gezien start Tim Celen op 2 mei in de eerste editie van de Ronde in Vlaanderen, een nieuwe UCI-erkende wedstrijd voor G-wielrenners met aankomst in Ronse. De week nadien komt zijn eerste grote doel met de UCI World Cup in Oostende en van 9 tot 13 juni wil hij met ambitie starten op het wereldkampioenschap in Estoril (Portugal). “Dat is mijn tweede grote doel, daar wil ik er staan. Die WK-trui blinkt in mijn ogen en ik denk daar toch wel aan tijdens mijn trainingen.”

Zes toprenners trokken op stage in Torrevieja.
Zes toprenners trokken op stage in Torrevieja.

Tim Celen koestert al een tijdje een WK-droom. In 2019 stond hij in topconditie aan de start van het WK in Emmen, maar door een vreemd manoeuvre van een renner voor hem ging hij samen met enkele anderen tegen de vlakte. Daar zat Tim dan, op het asfalt, met zijn stevige conditie. “Ik denk daar soms nog aan terug. Af en toe spookt het nog in mijn hoofd en dus wil ik voor mezelf nog iets rechtzetten. Ik doe geen grote uitspraken, maar ben wel ambitieus, ja.”

De renner uit Ham wil er staan in de belangrijke wedstrijden en hoopt zich zo te kwalificeren voor de Spelen in Tokyo. Het zouden zijn tweede Paralympische Spelen zijn, want hij was er al bij in Rio de Janeiro (2016). “De wegrit ligt mij sowieso altijd beter dan de tijdrit en ik wil daar het maximale uit mijn capaciteiten halen. Het is een mooi parcours met enkele klimmetjes. Ik blijf bescheiden, maar heb wel hoge ambities om daar goed te presteren. Uiteraard ga ik mij nu eerst focussen op de voorjaarskoersen waarin ik mijn selectie wil afdwingen.”

Het programma van Tim Celen:

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven