Ga naar hoofdinhoud
Bocciaspeler houdt blauwe bal vast en bereidt zich voor om te werpen.
Terug naar overzicht

G-sportclub Spinnaker organiseert Belgisch kampioenschap boccia

Nieuws 18 april 2023

Op 22 en 23 april organiseert G-sportclub Spinnaker het Belgisch kampioenschap boccia Individueel. Boccia is een paralympische sport voor personen met een ernstige fysieke beperking aan de werparm. In Sporthal de Rode Loop te Merksem zullen vier Belgische titels verdeeld worden in de klassen BC1, BC2, BC3 en BC5. Op zaterdag vinden de poulefases plaats, de finales volgen de dag nadien op zondag.

Traditiegetrouw vindt elk jaar het Belgisch kampioenschap boccia individueel plaats in Sporthal de Rode Loop in Merksem. Voor dit BK doet G-sport Vlaanderen elk jaar beroep op een andere club, dit jaar is G-sportclub Spinnaker uit Antwerpen aan de beurt. En dat is een enorme meerwaarde, vertelt Bas Van Dycke, medewerker sportaanbod bij G-sport Vlaanderen. “Op individuele tornooien ontvangen we gemiddeld 40 G-sporters. Dan is het zeer fijn dat we op onze clubs kunnen rekenen om de rol als organisator op zich te nemen.”

Naar wie is het op dit BK uitkijken? In de BC1-klasse is Gidos-speler Sander Leenknecht de regerend Belgisch kampioen. Uittredend Belgisch kampioen in de BC2-klasse, Francis Rombouts, zal in het weekend van 22 & 23 april zijn nationale titel niet verdedigen. Rombouts is op dat moment aan de slag op de World Cup Boccia in Montréal. Hierdoor zijn de ogen onder meer gericht op Bert Van Dyck en Jaan Peene.

In de BC3-klasse, voor spelers die met de hulp van een goot spelen, ging de Belgische titel vorig jaar naar Arno Van Praet. Net zoals Rombouts is ook Van Praet internationaal aan de slag op de World Cup Boccia. Kan verliezend finalist van vorig jaar, Pieter Verlinden, de macht grijpen? En tot slot is het in de BC5-klasse uitkijken naar spelers zoals Jason Laheye (Gidos), hij zal er alles aan doen om zijn nationale titel te verlengen.

Wat is boccia?

Boccia is een paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Boccia wordt beoefend door mensen met een ernstige fysieke beperking aan de werparm en kan individueel, in pair (2 spelers) en in team (3 spelers) gespeeld worden. Het doel van deze sport is om de lederen speelballen zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, genaamd ’jack’, te gooien of te rollen. Indien de sporter niet in staat is om de bal vast te houden of met de voeten te spelen, wordt er gebruikt gemaakt van een goot (hulpstuk). In dat geval beweegt een assistent, die het speelveld niet kan zien, de goot op aangeven van de speler.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven