Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-sport Vlaanderen behaalt opnieuw AnySurferlabel

3 augustus 2023

Begin augustus 2023 behaalde G-sport Vlaanderen opnieuw het AnySurfer-label (WCAG 2.1 AA). Daarmee is onze organisatie één van de 51 organisaties in België met een toegankelijke website. De toekenning van het toegankelijkheidslabel is de kroon op het werk van de vernieuwde website: www.gsportvlaanderen.be

Na de fusie tussen Parantee-Psylos en het steunpunt G-sport Vlaanderen werd samen met communicatiebureau Karakters de website van Parantee-Psylos vernieuwd. Samen met de verschillende teams binnen G-sport Vlaanderen werd gezocht naar een structuur waar elke stakeholder van de organisatie zich in zou kunnen vinden. De hoofdfocus lag op de gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker.

Ook bij de vernieuwde website blijft G-sport Vlaanderen mikken op maximale toegankelijkheid voor de eindgebruiker. Het opnieuw behalen van het AnySurferlabel is de officiële bevestiging dat ook deze doelstelling gerealiseerd wordt. Zo is er de voorleesmodule die, voor blinden en slechtzienden, de tekst op de website voorleest. Verder zorgen we er ook voor dat de documenten die we aanbieden toegankelijk zijn en voorzien we voor foto's een ALT-tekst en voor video's geschreven ondertitels.

Om de website volledig toegankelijk te houden, werden er intern afspraken gemaakt, vertelt medewerker communicatie bij G-sport Vlaanderen Lothar Desmet. "Om het voor de collega's behapbaar te houden, werd een geheugensteuntje ontwikkeld. Wanneer collega's de website updaten, dienen ze de KLAD-methode in acht te nemen. Waarbij elke letter in het woord KLAD voor een belangrijk aandachtspunt in functie van de toegankelijkheid staat. Zo staat de letter A voor ALT-tekst en de letter D voor documenten."

In totaal zijn er in België 51 gelabelde en dus volledig toegankelijke websites. "We zijn trots om hier deel van uit te maken en willen verder blijven sensibiliseren rond het belang van toegankelijkheid. We willen dat alle personen ongeacht hun beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening via onze website vlot geïnformeerd worden."

Instellingen voorleesfunctie website
Bezoekers kunnen bij de voorleesfunctie zelf instellen hoe de tekst gehighlight wordt.
De toegankelijkheidsknoppen op onze website
De toegankelijkheidsknoppen op onze website