Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Geslaagde eerste editie traject ledenwerving: "Het is een wake-up call en geeft goesting om er meer op in te zetten"

Tussen 12 februari en 7 mei namen dertien sportclubs deel aan het traject ledenwerving van G-sport Vlaanderen. Een intensief programma met twee livesessies, tussentijdse online sessies en één op één opvolgingsgesprekken door G-sport Vlaanderen met de clubs. Het traject stond open voor zowel G-sportclubs als sportclubs aangesloten bij een reguliere federatie. Jan De Wolf van TTV Hasselt United nam deel en blikt tevreden terug. "Voor ons was het traject zeer succesvol, door het contact en interactie met de andere clubs kan ik het zeker aanraden."

Sportclubs hebben vaak te maken met drop-out of een beperkte ledeninstroom. Vanuit die nood stelde G-sport Vlaanderen in 2023 een traject ledenwerving op. Een intensief programma waarin de federatie samen met de clubs op zoek ging naar quick wins en oplossingen binnen het aspect ledenwerving. Tijdens het traject werd er gewerkt rond drie thema's; promotie & communicatie, binding & beleving en netwerk & samenwerking.

Verloop traject

In december 2022 organiseerde G-sport Vlaanderen drie introductiesessies voor clubs die interesse hadden in het traject. 22 clubs namen deel, waarvan er zich vervolgens dertien inschreven voor het traject. Bij de deelnemende clubs zaten zeven G-sport Vlaanderen clubs en zes clubs aangesloten bij een reguliere sportfederatie. De clubs uit het traject werken met verschillende doelgroepen. Op die manier ontstaan er nieuwe inzichten en verbreed je als club je horizon.

Op 12 februari vond in Sint-Niklaas een eerste livesessie plaats. Een intensieve sessie waarbij aan de hand van good practices, input van experten en interactieve denkoefeningen de clubs werden geïnformeerd en geënthousiasmeerd om na de sessie met concrete acties aan de slag te gaan binnen de club. Een deelnemende club vertelt er het volgende over. "Het traject heeft heel wat in gang gezet. Door de interactieve aanpak krijg je meteen goesting om rond bepaalde actiepunten aan de slag te gaan."

Tussen de eerste en tweede livesessie werden tussentijdse online infosessies gehouden rond de verschillende thema's. Zo kwam onder meer drop-out bij jongeren en online zichtbaarheid terug. Net voor de tweede livesessie in mei hadden de deelnemende clubs de optie om een één-op-één gesprek in te plannen met G-sport Vlaanderen. Tijdens zo'n gesprek werd er gepolst naar de reeds uitgevoerde acties en de huidige status ervan.

Begin mei ontvingen we een tweede en laatste keer alle clubs in Sint-Niklaas voor de afsluitsessie. Tijdens deze sessie lieten we de input voornamelijk uit de clubs komen en maakten we een lijst op met tal van tips die doorheen het traject aan bod kwamen. We sloten het traject af door gezamenlijk dé acht beste tips uit het traject ledenwerving editie 2022-2023 te selecteren. Zo eindigt elke editie van het traject op een andere, unieke manier. Ontdek de acht tips uit het traject ledenwerving 2022-2023.

Volgend jaar gaan we opnieuw met een select aantal clubs op zoek naar de ultieme tips voor je ledenwerving. Eind dit jaar organiseren we hiervoor een infosessie, het traject zelf zal doorgaan tussen februari en juni 2024 met opnieuw 2 live sessies en tal van online sessies. Ben jij geïnteresseerd?