Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Dertigtal sporters met een fysieke beperking strijden om Belgische titels boccia in Antwerpen

Nieuws Interview Over clubs 29 april 2024

Op 4 en 5 mei organiseert G-sportclub Spinnaker het Belgisch kampioenschap boccia Individueel. Boccia is een paralympische sport voor personen met een ernstige fysieke beperking aan de werparm. In Sporthal de Rode Loop te Merksem zullen vier Belgische titels verdeeld worden in de klassen BC1, BC2, BC3 en BC5. Op zaterdag vinden de poulefases plaats, de finales volgen de dag nadien op zondag.

Op zaterdag 4 en zondag 5 mei strijden een dertigtal atleten met een fysieke beperking om de Belgische titels boccia in de klassen BC1, BC2, BC3 en BC5. Glenn Moorkens (Wapper) uit Geel komt uit in de BC3-klasse, waarin de atleten de bal spelen door middel van een goot en met hulp van een sport assistent. Voor Glenn is boccia altijd al een familieaangelegenheid geweest.

“Glenn kwam in contact met boccia via zijn school, op dat moment had ik een klasgenoot die de sport beoefende. Op die manier zijn we bij boccia terecht gekomen”, vertelt zus Liena. “Onze vader was lang zijn assistent, maar door gezondheidsredenen gingen we op zoek naar een vervanger. Aanvankelijk iemand buiten het gezin, omdat we wisten welke stress en druk ermee gepaard ging. Maar uiteindelijk heb ik de rol van sportassistent op mij genomen. Dit doe ik nu samen met mijn partner Sammy.” Glenn is lid van G-sportclub Wapper uit Antwerpen en wordt getraind door Patrick Rawoe.

BK boccia in Antwerpen

Voor het Belgisch kampioenschap individueel in Antwerpen komend weekend, hebben Glenn en Liena geen concrete verwachtingen. “Ik moet zelf verstek laten gaan door een hamstringblessure. Waardoor mijn partner mij zal vervangen tijdens het BK. We bekijken wedstrijd per wedstrijd en we zien waar we geraken”, besluit Liena Moorkens.

Het Belgisch kampioenschap vindt op 4 en 5 mei plaats in Sporthal De Rode Loop in Merksem. De praktische informatie, het wedstrijdschema en alle deelnemerslijst vind je op onze website. Inkom is gratis.

Wat is boccia?

Boccia is een paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Boccia wordt beoefend door mensen met een ernstige fysieke beperking aan de werparm en kan individueel, in pair (2 spelers) en in team (3 spelers) gespeeld worden. Het doel van deze sport is om de lederen speelballen zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, genaamd ’jack’, te gooien of te rollen. Indien de sporter niet in staat is om de bal vast te houden of met de voeten te spelen, wordt er gebruikt gemaakt van een goot (hulpstuk). In dat geval beweegt een assistent, die het speelveld niet kan zien, de goot op aangeven van de speler.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven