Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Debutant Mathias Despiegelaere na het BK Boccia: “Ik leer veel bij door naar andere spelers te kijken”

22 december 2021

Dit weekend vond in Merksem het Belgisch kampioenschap boccia (individueel) plaats. Er waren vier Belgische titels te verdienen in de klassen BC1, BC2, BC3 en in de samengevoegde groep met klassen BC4, BC5 en NE-spelers. In het ruim deelnemersveld van 21 spelers vonden we heel wat ervaren spelers terug, maar was er ook plaats voor een debutant. Voor Mathias Despiegelaere, 15 jaar, was het zijn eerste grote tornooi. “In het begin was het spannend en was ik nerveus, maar ik vond het super leuk.”

Enkel blije gezichten in Sporthal de Rode Loop in Merksem voor het Belgisch kampioenschap boccia, ondanks de huidige coronamaatregelen mag het tornooi toch doorgaan en daar zijn alle spelers heel gelukkig mee. 21 deelnemers haalden hun beste boccia boven om op die manier een gooi te doen naar de Belgische titel.

Één van hen was Mathias Despiegelaere, de 15-jarige maakte zijn debuut op het Belgisch kampioenschap. Mathias stond voor het eerst alleen op het veld van een groot tornooi. Dat was voor de speler van bocciaclub Gidos uit gits in het begin wennen: “Ik had al één keer een wedstrijd gespeeld, maar dat was in pair. Nu stond ik er alleen voor en dat was best spannend. Maar ik heb vooral genoten en het was leuk om kennis te maken met een groot tornooi.” Mathias droomt stiekem van een Belgische titel, maar weet zelf dat dit niet evident is. “Ik moet nog veel trainen en bijleren, dat doe ik door te kijken naar andere spelers.” besluit de jonge Mathias.

In het begin was het spannend. Maar ik heb vooral genoten en het was leuk om kennis te maken met een groot tornooi. - Mathias Despiegelaere

In de BC1 klasse traden Kevin Vercaemer (Gidos), Nikki Taeymans (Spinnaker) en Danny Leunis (Spinnaker) aan waarbij iedereen telkens twee maal tegen elkaar speelde. Hieruit bleek Kevin Vercaemer de sterkste, met slechts vier punten tegen won hij de Belgische titel voor Nikki Taeymans en Danny Leunis.

In de BC2 klasse moesten eerst poulewedstrijden en daarna halve finales en finale uitmaken wie met de Belgische eer naar huis ging. Na de poulefase leek Philippe Goyvaerts (Spinnaker) de grote favoriet, in zijn drie groepswedstrijden kreeg hij zowaar geen enkel punt tegen. Naast Philippe plaatsten ook Wioletta De Bakker (Wapper), Bert Van Dyck (Wapper) en Francis Rombouts (Spinnaker) zich voor de halve finales. In de eerste halve finale moest Goyvaerts zich voor de eerste keer gewonnen geven. Bert Van Dyck bleek te sterk en won met 3-1. In de andere halve finale stond Wioletta De Bakker (Wapper) voor een moeilijke klus, zij nam het op tegen Paralympiër Francis Rombouts (Spinnaker). Ze kon niet stunten en verloor met 8-1. In de finale was Francis opnieuw de sterkste en verovert op die manier de Belgische titel. In de wedstrijd om het brons won Philippe Goyvaerts overtuigend met 10-0 van Wioletta De Bakker.

Met vier waren ze in de BC3 klasse, Robin Van Lommel en Arno Van Praet (beiden Spinnaker) en Simon Verbruggen en Sven Persyn (beiden MGJ) maakten er een mooie strijd van. Het was uiteindelijk Arno Van Praet die zijn goot het best leek af te stellen en overtuigend Belgisch kampioen werd. Robin Van Lommel veroverde het zilver, Simon Verbruggen behaalde brons.

Ik moet nog veel trainen en bijleren, dat doe ik door naar andere spelers te kijken. - Mathias Despiegelaere

Net als in de BC1 klasse waren ze met drie spelers in de BC4, BC5 en NE klasse, die in één poule streden om de medailles. Alle spelers kwamen opnieuw twee maal tegen elkaar uit. Junior J.P. Hantson (MGJ) bleek de sterkste en won de gouden medaille, Lander Defrancq (Gidos) won zilver en debutant Mathias Despiegelaere (Gidos) pakte brons. De 15-jarige kijkt positief terug op zijn eerste grote wedstrijd: “Het is leuk om kennis te maken met zo’n groot tornooi. Ik leer veel bij door naar de andere bocciaspelers te kijken.”

21 bocciaspelers genoten van een mooie afsluiter van het G-sportjaar. Proficiat aan alle kampioenen, deelnemers en begeleiders!

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven