Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Debutant Johannes Balbaert (15) wil genieten van Para Athletics Grand Prix Notwill

Nieuws Topsport 24 mei 2022

“De wereltoppers zijn hier aanwezig en het is leuk om die te ontmoeten.” Aan het woord is een jong veulen van 15, en tevens de debutant in het gezelschap dat straks meedoet aan de World Para Athletics Grand Prix in Nottwil (Zwitersland). Johannes Balbaert is de naam. Maak kennis, en volg hem vanaf donderdag samen met de andere G-atleten in Nottwil.

Klinkt de naam je niet onbekend? Zou best kunnen! Johannes is amper 15 jaar oud, maar is al jaar en dag fervent G-sporter en is van veel markten thuis. Rolstoelbasketbalspeler bij BC Oostende, triatleet, skiër en in 2020 finisher van de loodzware Ultraman Challenge in Israël met begeleider Nico De Neef.

Johannes Balbaert liep op jonge leeftijd een hoge dwarslaesie op bij een auto-ongeval, met een verlamming aan de onderste ledematen en buikspieren tot gevolg. Al snel bleek tijdens en na de revalidatie dat Johannes veel sport nodig had. “Na mijn ongeluk probeerde ik vanalles uit”, zegt Johannes. “Ik speel enorm graag rolstoelbasketbal en doe mee in de toernooicompetitie van Basketbal Vlaanderen. Daarna proefde ik ook van triatlon en ook skiën vind ik enorm leuk. Zoveel verschillende sporten beoefenen, dat is momenteel echt mijn ding.”

Ik wil groeien in het wheelen, maar samen met onze coach Mieke gaan we eerst op de brede basis inzetten (Johannes Balbaert)

Vanaf deze week komt daar dus voor de eerste keer een internationale G-atletiekwedstrijd bij. En niet de minste: de World Para Athletics Grand Prix in Nottwil is een van de belangrijkste afspraken voor rolstoelatleten op het EK en WK na. Johannes kreeg zijn internationale T53-classficiatie en neemt er deel aan de 100, 200 en 400 meter. Ambities worden getemperd door coach en atleet: “Ik moet mij hier gewoon amuseren en ervaring opdoen, anders heeft dit geen zin”, aldus Johannes, die vooral op lange termijn denkt. “Ik wil groeien in het wheelen, maar met onze coach Mieke (toptrainer atletiek bij G-sport Vlaanderen, nvdr) willen we eerst inzetten op een brede basis, dat is nu het belangrijkste.”

Johannes belt met ons vanuit een B&B in Zwitserland. Een gezellige sfeer op de achtergrond is voelbaar, Johannes zelf geeft een erg ontspannen indruk. “We koken hier samen met de andere atleten en proberen samen te eten. We willen zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen, net als op de stage in Cyprus. Ik voel me goed in deze leuke bende en heb ook het gevoel dat ik door de anderen geapprecieerd word.”

De andere atleten van G-sport Vlaanderen/Vlaamse Atletiekliga die in Nottwil vertoeven zijn: Anke Sneyers, Peter Cosyn, Joyce Lefevre, Cecile Goens, Matthias Boonen, David Delespesse en Gitte Haenen.

Raadpleeg hun programma en resultaten via deze webpagina.