Alternatieve inkomstenbronnen voor G-sportclubs: 7 tips
Bloed, zweet en tranen. Of iets minder dramatisch: energie, tijd, vrijwilligers, knowhow en middelen. Dat zijn de ingrediënten voor een aangepast sport- of beweegaanbod voor iedereen. We waarderen die inzet enorm! Om je te inspireren in de zoektocht naar extra middelen, geven we hieronder 7 bekende en minder bekende tips om financiële middelen voor jouw werking te werven. Want alle beetjes helpen.
Hieronder vind je geen tips over een wafelenbak, quiz of eetfestijn, noch een projectoproep of interessant fonds voor jouw club. We laten ook de subsidies van Sport Vlaanderen voor een G-sportwerking of G-sportevenement even buiten beschouwing. Je kan er hier meer over lezen.
1. Gebruik digitale fondsenwervingsplatformen
Een eenvoudige link is voldoende om jouw werking of specifieke project te steunen. Weg met overschrijvingen naar een complex rekeningnummer of een stoffige collectebus op een tafel in een hoekje van de zaal. Leve de digitalisering! Dankzij de digitale weg kan je je communicatie en administratie automatiseren. Je wint dus niet alleen middelen, maar bespaart ook tijd.
Opgelet! Zulke platformen vragen vaak een prijsje in ruil voor hun diensten. Aanbieders in België zijn onder andere Koalect, Kentaa, iRaiser, Uningo, WeGlow, gofundme en Steunactie.
2. Verander afval in goud
Diep vanbinnen zijn we allemaal een hoarder. Een Belgisch gezin pot gemiddeld 50 muntstukken op, bewaart gemiddeld 11 kapotte elektrische toestellen, brengt flessen met statiegeld niet altijd terug naar de winkel en heeft vaak nog een hoopje schroot- of ander recyclebaar afval in de tuin liggen.
Tijd voor vernieuwing! Organiseer een inzamelactie met jouw sportclub en breng al dat waardevolle afval naar een lokaal recyclagebedrijf. Vergeet niet om op voorhand een afspraak te maken. Als je geluk hebt, wil het bedrijf je misschien wel sponsoren of de opbrengst naar boven afronden ter ondersteuning van jouw werking. Je kan ook een vrije gift vragen aan de deelnemende gezinnen om het afval door je sportclub te laten ophalen.
3. Shop online en verdien geld
“Keep on trucking, trooper!” Het online platform Trooper maakt het mogelijk om verenigingen te steunen met elke aankoop bij aangesloten webshops. Wanneer leden of supporters aankopen doen via Trooper, ontvangt je sportclub een commissie zonder dat de koper extra kosten heeft. Zo kun je eenvoudig geld inzamelen via online shoppen.
Klik hier voor meer info over Trooper
4. Een tweede leven voor oud sportmateriaal
Als je al eens snuistert in vintagewinkeltjes weet je dat tweedehandsspullen wat waard kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor tweedehands sportkledij en ongebruikt sportmateriaal. Gooi ze dus niet weg, want ze kunnen je sportclub nog geld opleveren. Decathlon koopt namelijk tweedehands sportgerief op. Zorg ervoor dat het sportmateriaal in een goede staat verkeert en laat het schatten door de winkel. Hoe meer spullen je inlevert, hoe groter de opbrengst. Tijd voor een lenteschoonmaak?
Klik hier voor meer info over het initiatief van Decathlon
5. Geen clubwerking, toch inkomsten
Tussen de sportseizoenen door staat je materiaal vaak stof te verzamelen in een opbergruimte. Zou het niet leuk zijn als anderen er in die tijd plezier aan konden beleven? Verhuur je sportmateriaal aan organisaties zoals scholen, jeugdbewegingen, speelpleinwerkingen of buurtcomités. Niet alleen genereer je extra inkomsten voor je sportclub, maar je bevordert ook het gebruik van sportmateriaal dat anders ongebruikt zou blijven en het kan een manier zijn om jouw werking te promoten. Zorg ervoor dat je duidelijke huurvoorwaarden opstelt en een systeem hebt om verhuurde items bij te houden en verlies of schade te voorkomen.
6. Een rommelmarkt in een professionele winkel
Wie geniet er nu niet van een buitenkansje scoren op een gezellige rommelmarkt? Verzamel allerlei ongebruikte voorwerpen en biedt ze te koop aan via je lokale Ecoshop. Ze bieden namelijk een platform voor de verkoop van tweedehands spullen. Maak wel op voorhand een afspraak om te bespreken hoe de winkel je actie kan steunen . En wie weet, misschien vind je wel verborgen schatten die anderen graag willen kopen.
7. Dan toch een wafelenbak, quiz of eetfestijn?
We wouden deze klassiekers eerst links laten liggen in onze tips, maar je moet het wiel niet opnieuw uitvinden. Als die vaste acties al goed lopen, blijf er dan vooral op inzetten. Maar verbeter ze waar mogelijk: zorg ervoor dat deelnemers zich gemakkelijk kunnen inschrijven en eenvoudig kunnen betalen tijdens het evenement.
Inschrijvingen efficiënt beheren kan bijvoorbeeld via Stamhoofd, Trooper webshop of Koalect. Voor een vlotte betaling kan je gebruikmaken van Payconiq of een betaalterminal via je bank of een verhuurder (makkelijk online te vinden).