Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Aanbod voor clubs die zich richten naar sporters met psychische kwetsbaarheid

1 april 2021

Hieronder vind je een overzicht van alle sport-, netwerk- en vormingsmogelijkheden voor onze clubs die werken voor sporters met een psychische kwetsbaarheid.

Digitaal sportaanbod

Sinds begin februari zetten we in op een digitaal sportaanbod. We doen dit voor alle doelgroepen waarvoor we werken, samen waar het kan, apart waar het nodig is. We bieden een brede waaier aan laagdrempelige - gratis - beweegsessies, soms sporttakspecifiek, soms meer gericht op algemene fitheid. Een aantal zaken bieden we zelf aan, voor andere sessies surfen we dankbaar mee met het aanbod dat onze clubs of partnerorganisaties open stellen. Je kan hieraan in groep deelnemen of je kan sporters warm maken om hier individueel aan mee te doen.

Speciaal voor onze clubs verbonden aan een zorgsetting organiseren we ook sessies overdag. Zo namen er reeds een aantal PSY-clubs in groep deel aan een sessie yoga, percussie of aerobics. Een overzicht van alle sessies en de mogelijkheid om in te schrijven vind je op https://www.parantee-psylos.be/activiteiten(contactpersoon: Thomas Botterman)

Op de hort met G-sport

“Als jullie niet bij ons kunnen komen sporten, dan komen we met sport naar jullie toe”. Onder deze noemer gaan we vanaf nu opnieuw de baan op om attractieve beweegmogelijkheden aan te bieden op de locatie van jouw club of setting. We gaan uiteraard steeds te werk conform de op dat moment geldende maatregelen. Merk op: de meeste – maar niet alle – van deze initiatieven zijn exclusief voor aangesloten clubs.

 • Camionette Cup (exclusief voor aangesloten clubs) geïnspireerd door de Container Cup, in het voorjaar van 2020 op televisie. Onze camionette is gevuld met uitdagende, aangepaste opdrachten. Wij trekken ermee van club naar club om zo de meest complete G-sportclub van Vlaanderen te kunnen kronen. In de Camionette Cup krijg je als deelnemer verschillende opdrachten die peilen naar kracht, precisie, reactiesnelheid, snelheid, uithouding en evenwicht. Dit aanbod is helemaal op maat van sporters met een beperking of kwetsbaarheid, dus ook aangepast naar rolstoelgebruikers. Tijdens 1 sessie kunnen er +- 10 personen getest worden, dus het kan ook voor volwassenen binnen de huidige maatregelen.
  https://www.parantee-psylos.be/activiteiten/camionette-cup (contactpersoon: Lore Schaut)
 • Memoride (exclusief voor aangesloten clubs): vanop een hometrainer kan je fietsen doorheen de natuur, de straten van je geboortedorp, … ja zelfs over de flanken van de Mont Ventoux. Hoe het juist in zijn werk gaat zie je in dit filmpje. Dit pakket bestaat uit twee hometrainers, een tablet met de nodige software en een tool om het beeld te projecteren naar een smart-tv of beamer + een handleiding. Clubs kunnen dit pakket aanvragen voor enkele weken tot een maand en er binnen de eigen club of setting mee aan de slag gaan. Om de clubs te prikkelen om dit pakket veelvuldig te gebruiken werd er ook een competitie-element aan toegevoegd.
  https://www.parantee-psylos.be/memoride (contactpersoon: Lore)
 • Go4Orienteering (exclusief voor aangesloten clubs): Verdwalen op 25 m²? Go4Orienteering bewijst dat het kan! Met deze nieuwste variant van oriëntatielopen zet je lichaam én geest in beweging. De routes worden stelselmatig complexer en bieden voldoende uitdaging voor zelfs de meest bedreven padvinder. Je kan zelfstandig met dit pakket (inclusief software, laptop, hardware, kegels en handleiding) aan de slag. Ook hier kan je het pakket enkele weken tot een maand ter beschikking hebben.
  https://www.parantee-psylos.be/go4orienteering(contactpersoon: Thomas)
 • Move it! Vlaanderen – maandag 14 t.e.m. vrijdag 18 juni (voor aangesloten clubs én niet aangesloten settings): na een geslaagde eerste editie begin september 2020 trekken we opnieuw een week lang coronaproof met lesgevers en sportmateriaal langs onze (potentiële) clubs. We werken een programma op maat uit op basis van jouw voorkeuren. Je hebt keuze uit een divers aanbod waarvoor we ervaren lesgevers naar jullie club sturen.
  https://www.parantee-psylos.be/activiteiten/move-it-vlaanderen-2021 (contactpersoon: Thomas)

Klassiek sportaanbod

Het klassieke sportaanbod met tornooien, events, wandeldagen en meerdaagsen zit nog even in de ijskast … maar we durven toch voorzichtig dromen van normalere tijden. We hopen dit aanbod stap voor stap te kunnen hernemen vanaf de zomer. We pikken er enkele highlightsuit. Neem regelmatig een kijkje op https://www.parantee-psylos.be/activiteitenvoor up-to-date info.

 • I Like To Move It - maandag 30 augustus t.e.m. vrijdag 3 september te Herentals (voor aangesloten clubs én niet aangesloten settings): op dit moment nog koffiedik kijken of onze internationale sportweek te Herentals kan doorgaan. Maar stel dat … dan gaan we er een absolute feesteditie van maken. ’t Is namelijk de 10e keer dat we onze sporters een week lang onderdompelen in een mix van sport, ontspanning, ontmoeting en vriendschap over de grenzen heen. Enthousiaste deelnemer Patrick legt in dit filmpje uit waarom hij er zo graag terugkomt.
  https://www.parantee-psylos.be/activiteiten/i-like-to-move-it-2021; het programma en mogelijkheid tot inschrijven volgen later (contactpersoon: Thomas)
 • Move it! XL - woensdag 29 september te Mechelen (voor aangesloten clubs én niet aangesloten settings): drie maanden later dan gewoonlijk strijken we neer in De Nekker te Mechelen voor hét sportevenement van het jaar. Op Move it! XL kan je kiezen uit een enorm sportaanbod, met voor elke groep een programma op maat van eigen interesses en mogelijkheden. Beelden zeggen meer dan woorden, dus check even de aftermovie van de prachteditie in 2019.
  https://www.parantee-psylos.be/activiteiten/move-it-xl-2021; het programma en mogelijkheid tot inschrijven volgen later (contactpersoon: Thomas)

Voetbal

Ook voor de aangesloten voetbalclubs is er goed nieuws! In elke provincie zal er binnenkort een pakket aan attractief sportmateriaal ter beschikking zijn waarmee onze voetbalclubs aan de slag kunnen gaan om hun werking nieuw leven in te blazen. Het pakket bestaat uit een snelheidsmeter (shotkracht), een trapdoek (shotprecisie), jongleernetjes (balbehandeling) en een set ballen (voor bv. een spelletje voetbalpetanque). Hiermee hopen we een duwtje in de rug te geven om op een veilige manier te kunnen heropstarten, uiteraard steeds met inachtname van de maatregelen binnen de eigen setting. Meer info hierover volgt nog in aparte mail naar de clubs die deelnemen aan de provinciaal georganiseerde indoor voetbalcompetitie. Wat deze competitie betreft werd er een streep getrokken door seizoen 2020-2021. We verleggen onze blik naar najaar 2021, wanneer we hopelijk een nieuw seizoen kunnen aanvatten. (contactpersoon: Thomas)

Netwerk & Vorming

Het voorbije jaar brachten we medewerkers uit de PSY-clubs een 5-tal keer digitaal samen. Gewoon even horen van mekaar hoe het gaat, telkens opnieuw versteld staan van de creatieve ideeën die er naar boven komen, antwoorden formuleren op prangende vragen en ondersteunen waar mogelijk, … Zowel voor de deelnemers als voor ons federatiemedewerkers bleken dit zeer waardevolle contactmomenten.

 • Trefmoment (digitaal) – donderdag 20 mei, 14u (exclusief voor clubkaderleden uit de aangesloten clubs). Om de zoveel tijd steken we (voorlopig) virtueel de koppen samen voor een stand van zaken in de clubs, toelichting bij nieuwe projecten/events/subsidiemogelijkheden en intervisie rond diverse thema’s.
  https://www.parantee-psylos.be/activiteiten/trefdag-psy-digitaal-mei (contactpersoon: Lore)
 • Praktijkdag – vrijdag 8 oktober te Leuven (voor medewerkers van aangesloten clubs én niet aangesloten settings). Onze jaarlijkse praktijkgerichte bijscholingsdag ging in 2020 voor het eerst digitaal door. In 2021 hopen we jullie opnieuw te mogen verwelkomen in de Sportoase te Leuven voor een gevarieerd aanbod van nieuwe beweegmogelijkheden die je nadien kan toepassen binnen je eigen club en setting. Tevens een waardevol ontmoetingsmoment met medewerkers uit de sector!
  https://www.parantee-psylos.be/activiteiten/praktijkdag-2021; het programma en mogelijkheid tot inschrijven volgen later (contactpersoon: Lore)

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven