Ga naar hoofdinhoud

Color Your Moves: laagdrempelig bewegen aan de hand van de ICP-move methode

Op zoek naar een manier om les te geven aan een diverse doelgroep of om jouw opwarming of trainingskern vorm te geven? Dan kan ICP-move zeker goede inspiratie geven! In 2023 gingen we van start met het ‘Color Your Moves’ waarbij we in samenwerking met ICP-move VZW inzetten op het verder uitwerken van de sporttak overschrijdende methode, het wetenschappelijk valideren van de methode én het opleiden van trainers over heel Vlaanderen!

Wat is ICP-move?

ICP-move geeft je als trainer of sportbegeleider handvaten om jouw sportles nog beter af te stemmen op kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. De methode maakt gebruik van kleuren en pictogrammen om zo structuur te brengen in jouw uitleg. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met rood en blauw als rechts en links, waarbij polsbandjes een visueel houvast bieden. Daarnaast worden er ook matten met pictogrammen gebruikt om zo bewegingen nog makkelijker aan te leren. ‘Rechtervoet één stap naar voor” wordt dan “Rode voet op de zon plaatsen”, wat voor kinderen die moeite hebben met communicatie en complexe instructies veel meer structuur zal bieden. Er is binnen ICP-move enorm veel ruimte voor variatie, pro- en regressies, waardoor elke les opnieuw uitdagend en leuk kan opgebouwd worden. De methode wordt momenteel al toegepast in sportclubs, scholen en zorgsettings, en kan zo een overkoepelend structureel houvast bieden voor zowel de sporters als de trainers die in meerdere settings actief zijn. Binnen het project werken we aan een handboek met daarbij ook instructiefilmpjes. Dit handboek wordt in het voorjaar van 2024 verwacht, en is ook beschikbaar bij de opleidingen.

Wetenschappelijk onderzoek

Samen met de onderzoekers van UHasselt gaan we in 2024 en 2025 na wat het effect is van ICP-move op de motorische vaardigheden en de plezierbeleving bij kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Daarnaast onderzoeken we ook hoe de trainers zelf de implementatie van het concept ervaren, en evalueren we het gebruik ervan. Eind 2023 keurde het ethisch comité van de UHasselt onze studie goed, en in januari 2024 gaan we dus van start met de studie!

Tijdens de studie zullen een aantal sportclubs en scholen 15 weken lang gebruik maken van de methode. De onderzoekers bekijken voor en na deze 15 weken hoe het gesteld is met de motorische vaardigheden en plezierbeleving van de kinderen. Zo kunnen we achteraf een vergelijkend onderzoek doen en het effect van 15 weken ICP-move gebaseerde trainingen meten!

De resultaten van het onderzoek worden in 2025 verwacht.

Trainers opleiden

Met het Color Your Moves project zetten we ook in op het opleiden van trainers overheen heel Vlaanderen. Daarom organiseren we in 2024 een aantal gratis introductiesessies, én een tweedaagse opleiding in elke provincie tegen een fixe korting!

De planning voor 2024 ziet er als volgt uit:

 • (AFGELOPEN) Limburg
  • opleiding op 2 en 4 februari in Hasselt
 • Brussel/Leuven (maart/april)
  • introductie op 24 maart
  • opleiding op 19 en 21 april (inschrijven)
  • Dapperenstraat 20, 1081 Koekelberg, in samenwerking met de VGC-sportdienst
 • Antwerpen (mei)
 • West-Vlaanderen (september/oktober)
  • introductie op 13 september (inschrijven)
  • opleiding op 25 en 27 oktober (inschrijven)
  • in de Lange Munte in Kortrijk, in samenwerking met Sport Kortrijk
 • Oost-Vlaanderen (oktober/november)
  • introductie 11 oktober (inschrijven)
  • opleiding op 15 en 17 november (inschrijven)
  • in het Huis van de Sport in Gent, in samenwerking met de Sportdienst


Als eerste op de hoogte blijven van de opleidingen en de nieuwe ontwikkelingen binnen onze projecten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief voor kennis en opleidingen!

Silke De Waelle

Coördinator team kennis en opleidingen (0,8 VTE)

T.: 0472 28 00 96 silke.dewaelle@gsportvlaanderen.be