Ga naar hoofdinhoud

Tekstversie video Peter Genyn en TRIXXO Exxtra

Ik ben Peter Genyn en ik doe rolstoelatletiek. De 100, 200 en 400 meter sprint.

Toen ik 16 jaar was, ben ik in ondiep water gedoken waardoor dat ik twee nekwervels gebroken heb. Daardoor ben ik vrij hoog verlamd dus ook mijn vingers zijn verlamd. Triceps werkt nog voor een derde ongeveer. Ik heb geen buikspieren meer, geen rugspieren, uiteraard ook de benen verlamd. Dan ben ik op de revalidatie begonnen met rolstoelrugby. In het begin was dat recreatief, maar na een paar jaar heb ik mij daar vol op gesmeten en uiteindelijk ben ik daar twee keer mee naar de Paralympische Spelen geweest.

Een keer Europees kampioen geworden. In 2013 heb ik door een complexe beenbreuk ben ik moeten stoppen en dan heb ik de overstap naar atletiek gemaakt. Daar ben ik ondertussen meervoudig wereld -en Paralympisch kampioen in. Dus dat is toch wel vrij succesvol.

Ik denk dat het ook een beetje een uitlaatklep is, sport. Je kan je ei erin kwijt, als je eens gefrustreerd bent. Je kan een stukje rijden. In de tijd met rugby. Geef iemand een ram. Je kan echt wat frustraties kwijt in sport.

Het is in het algemeen ook beter voor je leven. Fysiek word je beter. Uw leven wordt makkelijker. Elke keer dat je je in en uit een rolstoel moet halen wordt makkelijker.

Sport helpt mij gewoon in allel opzichten, zowel mentaal als fysiek. Een mens wil van nature uit verder. Je wilt niet in dat ziekenhuisbed blijven liggen. Je wilt niet achter het raam naar buiten zitten kijken. Je wil gewoon naar buiten gaan. Ik denk dat je daar het meeste uit kan halen.

Ik ben er wel van overtuigd dat ik er het meeste uitgehaald heb. Ik ben zeker niet bij de pakken blijven zitten. Ik heb er alles aan gedaan om iets van mijn leven te maken. Ik denk wel dat dat goed gelukt is.

Ik heb dus in de sport een enorm team rondom mij. Maar ook in het dagelijkse leven hebben veel mensen hulp nodig en dankzij bedrijven zoals 'TRIXXO Exxtra' is dat mogelijk. Die zorgen dat mensen met een PAB mensen kunnen aannemen en dat is enorm belangrijk. Die mensen hebben die hulp broodnodig. Dat maakt die hun leven zoveel makkelijker.