Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

WK topdag: Genyn is wereldkampioen, Haenen sprint naar brons

Nieuws Topsport 13 november 2019

Peter Genyn is wereldkampioen op de 200 meter rolstoelsprint in de klasse T51. Zijn gouden medaille kwam er twee uur nadat protheseloopster Gitte Haenen ook brons won op de 100 meter sprint (T63).

Gitte Haenen (Parantee-Psylos) stond vandaag aan de start van de 100 meter sprint voor atleten met een fysieke beperking in de klasse T63. Haenen, die links met een prothese loopt, is niet de snelste starter van het pak, maar kwam na enkele meters wel in bronzen positie te liggen. Van daaruit haalde ze het nog bijna van de Italiaanse Contrafatto. Gitte kwam 0.04 seconden tekort voor zilver, maar is heel tevreden met haar resultaat. De overwinning ging naar de Indonesische Tiarani.

“Ik zat tussen de twee snelste bij de start en net dat is mijn grootste werkpunt, zeker na die enkelblessure. Ik probeerde zo hard mogelijk op te trekken en kwam dicht bij zilver. Ik gooide mezelf over de finish, maar het was net niet voldoende. Dat ik dicht bij de Italiaanse kwam, geeft mij een goed gevoel. Ik weet nu dat het mogelijk is om nog een plaats op te schuiven. Ik ben tevreden met mijn resultaat.” (Gitte Haenen)

Peter Genyn stond twee uur later aan de start van de 200 meter in de klasse T51 (tetraplegie). Enkele dagen na zijn zilveren medaille op de 100 meter stond Peter weer tegenover zijn eeuwige rivaal Toni Piispanen. Onze landgenoot was gebeten om deze keer wel aan het langste eind te trekken tegen de Fin. Genyn was erg gefocust en reed technisch sterke wedstrijd. Hij won goud in een tijd van 37.90 (0.5 seconden sneller dan de Fin) en pakt zo opnieuw een wereldtitel.

De atleet uit Kalmthout reageert opgetogen na zijn wedstrijd.

«Het is schitterend ! Toni Piispanen domineerde het hele seizoen, dus daarom is dit wel geweldig. Ik ben heel tevreden met deze gouden medaille. Als ik terug in België ben, dan eet ik een bakje friet en heb ik drie weken rust. Daarna gaan we opnieuw aan de slag met Tokio als belangrijkste doel. » (Peter Genyn)

Roger Habsch (Ligue Handisport Francophone) werd vijfde in 42.06.

Alle informatie over het WK G-atletiek lees je hier.

Copyright foto's (Peter Genyn - BELGA; Gitte Haenen - Paralympic Team Belgium/Marcus Hartmann)

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven