Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-sportevolutie: Belgisch kampioenschap met inclusieve reeksen met G-sporters

Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB), de koepel die samen met de sportfederaties Vlaamse Atletiekliga (VAL) en de Ligue Belge Francophone d'Athlétisme (LBFA) de atletieksport in België organiseert, zet al jaren sterk in op G-atletiek en dat is nu niet anders. Voor het eerst kunnen G-sporters inclusief deelnemen aan het Belgisch kampioenschap.“We proberen G-sport maximaal te integreren en zetten hiermee een nieuwe stap.”

De Vlaamse Atletiekliga zet in Vlaanderen al jaren sterk in op G-atletiek in samenwerking met G-sportfederatie Parantee-Psylos. Ook in 2020 zet de sportfederatie samen met de KBAB en LBFA een belangrijke stap in de ontwikkeling van sport voor personen met een beperking: voor het eerst kunnen G-atleten met een fysieke beperking inclusief deelnemen in reeksen met validen op het Belgisch kampioenschap.

“Het inclusief concept is een grote stap vooruit”, aldus Paula Vanhoovels, verantwoordelijk voor de G-atletiek binnen de VAL. “De coronamaatregelen hebben er eigenlijk voor gezorgd dat het concept van inclusieve reeksen in een stroomversnelling kwam. We hopen natuurlijk dat het een succes wordt en we er na het BK op kunnen verder bouwen.”

VAL zoekt organisator voor afzonderlijk BK voor atleten met verstandelijke beperking

Voor atleten met een verstandelijke beperking bekijkt de Vlaamse Atletiekliga de mogelijkheden voor de organisatie van een afzonderlijk Belgisch kampioenschap. De integratie in het BK van komend weekend was niet haalbaar. Paula: “Met de huidige coronamaatregelen is de organisatie erg beperkt in het aantal deelnemers en die groep atleten is groter in aantal en heeft veel begeleiding nodig. We zoeken voor hen naar een goede oplossing, een afzonderlijk BK.”

De Vlaamse Atletiekliga is momenteel in overleg met enkele atletiekclubs voor het opnemen van deze organisatie. “Voor hen is het een heel belangrijke afspraak, dus we doen ons best om het georganiseerd te krijgen.”


Clubs organiseren micro-meetings, G-sport krijgt mooie plaats

De Vlaamse Atletiekliga stimuleert momenteel haar verenigingen om corona-proof micro-meetings te organiseren, alternatieve wedstrijden met maximum 100 deelnemers en maximum 200 personen die op de locatie aanwezig zijn. Zonder publiek en met maximum één begeleider per deelnemer. De meetings kennen een beperkt programma met bijvoorbeeld enkel spurtnummers, enkel kogelstoten, speerwerpen… “Daarbij hopen we via de clubs zoveel mogelijk G-sporters te betrekken”, zegt Paula. “Onder andere topsporters met een beperking als Peter Genyn krijgen van heel wat clubs de kans om aan zo’n micro-meeting deel te nemen. Ook voor de breedtesporters stimuleren we onze clubs om maximaal mogelijkheden te voorzien. De clubs beslissen zelf of ze het openstellen voor G-sporters, maar de sportfederatie stimuleert dat 100%.”

Het Belgisch kampioenschap wordt van 15 tot 16 augustus georganiseerd in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel. Meer informatie en een livestream vind je hier: www.atletiek.be/competitie/atleten/outdoor-piste

Voor een overzicht van de micro-meetings, surf je binnenkort naar: https://www.atletiek.be/competitie/atleten/zomerkalender-2020
(bemerking: het overzicht van de micro-meetings zal vanaf eind deze week online beschikbaar zijn).

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven