Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Vandorpe na winst Belgian Open: “Voelde aan als een goed geoliede machine”

8 augustus 2019

Een grote stap voorwaarts in zijn nog steeds jonge carrière en vijf banken vooruit op de wereldranglijst om exact te zijn, dat betekende de Belgian Open van vorige week voor Jef Vandorpe (ITF 14). De 18-jarige rolstoeltennisser uit Niel won voor het eerst een ‘ITF1 Series’, een sterk bezet internationaal toernooi met onder meer twee top acht spelers: Joachim Gérard (ITF 5) en Stefan Olsson (ITF 6). En die klopte Jef allebei.

Zowel in de halve finale als in de finale kwam Jef Vandorpe uit tegen een top 8-speler, de sterkste mannen die ook mogen deelnemen aan de Grand Slams. In de halve finale stond hij tegenover Joachim Gérard (ITF 5). “Joachim speelde sterk tennis en in de eerste set had ik het moeilijk”, zegt Jef, die de set met 2-6 verloor. “Maar daarna kon ik mijn eigen spel opleggen en dan ging het erg goed. Alles klopte, het voelde als een geoliede machine en dat is nodig op dit niveau. Als een van de facetten van tennis ondermaats is, dan ben je tegen die sterke spelers gezien.” Met 6-4 en 6-3 stuurde hij de Belgische nummer één naar huis. Het is de eerste keer dat Jef zijn idool Joachim, met wie hij samen al enkele keren de World Team Cup speelde voor België, kan kloppen in het enkelspel. “Ik denk dat het al lang geleden is dat een Belg van Jo kon winnen, dus ik ben heel blij dat ik daar in eigen land op dit geweldige toernooi in slaag.”

De finale werd er eentje tegen de Zweed Stefan Olssen, de nummer zes van de wereld die vorige maand nog het dubbelspel op Wimbledon won met Joachim Gérard. De wedstrijd kende een gelijkaardig verloop als tegen Jo. Jef had één set nodig (3-6) om in zijn eigen spel te komen, en domineerde daarna in set twee en drie: 6-2, 6-3.

Jef maakt een sprong van vijf (!) plaatsen op de wereldranglijst: hij staat nu op plaats 14.
Vandorpe speelt nog één toernooi en krijgt daarna even rust tot september. Hij blijft volgend seizoen focussen op zijn algemene ontwikkeling in de ITF1 en ITF2 Series en hoopt op een deelname aan de Paralympische Spelen in Tokio.


Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven