Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Van Acker pakt brons, Devos speelt morgen voor wereldtitel

Nieuws Topsport 10 november 2022

Florian Van Acker neemt brons mee naar huis van het wereldkampioenschap G-tafeltennis in Granada (Spanje). Hij verloor zijn halve finale tegen de Koreaan Kim Chang Gi. Laurens Devos plaatste zich voor de finale ten koste van de Australiër Ma Lin. Vrijdagavond (20u45) verdedigt hij zijn wereldtitel tegen de Brit Joshua Stacey.

Het was Laurens Devos (klasse 9) die op donderdagmiddag de spits mocht afbijten op het wereldkampioenschap in Granada. In de Palacio Municipal de Deportes stond hij in zijn halve finale tegenover de Australiër Ma Lin (WRK 4). Die kende Laurens nog van op de Paralympische Spelen. Toen hengelde onze landgenoot met 3-1 paralympisch goud binnen, en ook vandaag was hij de sterkste. Lin begon erg uitstekend en won de eerste set met 12-10, maar daarna speelde Laurens aanvallender en zat er minder afval in zijn spel. Met 11-5, 11-6, 11-7 pakte hij resoluut de 3-1 winst. Op vrijdag speelt hij om 20u45 de finale tegen de Brit Joshua Stacey, de nummer 3 op de wereldranglijst. “Ik ben tevreden met de wedstrijd, want Lin is een sterke speler”, zegt Laurens. “Morgen wil ik graag mijn wereldtitel behouden. Het is nooit gemakkelijk, maar ik ga ervoor.”

’s Avonds was het dan de beurt aan onze andere nummer één van de wereld: Florian Van Acker. In zijn klasse 11 voor sporters met een verstandelijke beperking sneuvelden vaste waarden als Palos (HON), Creange (FRA) en Takemori (JAP) in de achtste en kwartfinales. Twee Zuid-Koreanen en een Spanjaard zouden met hem verder vechten om de wereldtitel. Florian, tevens titelverdediger, stond tegenover Kim Chang Gi (KOR, WRK 11) in zijn halve finale. De West-Vlaming verloor nipt de eerste twee sets (9-11, 10-12) en won de derde (11-7). In de vierde set trok de Koreaan de wedstrijd naar zich toe (7-11).

Het liep mis bij mijn blocks. Normaal is dat echt mijn sterkte. (Florian Van Acker)

Florian was teleurgesteld over zijn spel, met name zijn block. “Normaal is dat een van mijn sterke punten, maar nu liep die niet goed. Ik kreeg mijn blocks met moeite op tafel. Daarom heb ik mijn spel veranderd en ik ben blijven vechten voor elk punt.” De bronzen medaille smaakt zuur voor hem. “Ik weet dat ik beter kan, dus ik ben daar niet tevreden mee.”

Aan de zijde van beide spelers staat sinds dit jaar niemand minder dan Alexey Smirnov. De 45-jarige Rus kende zelf een succesvolle internationale tafeltenniscarrière en is nu hun coach bij G-sport Vlaanderen. “Alexey is een geweldige trainer”, zegt Laurens. “Niemand leest het spelletje beter dan hij.”

In de namiddag kwam ook Marc Ledoux in actie. De ervaren speler verloor zijn achtste finale tegen de Oekraïner Nikolenko (WRK 3). “Dat is een stevige tegenstander die ik nog niet zo goed kende. Ik heb me geweerd en zie het als een ervaring eerder dan een teleurstelling.”

Raadpleeg hier het programma, de livestream en de resultaten.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven