Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Titelverdediger Ruben Vanhollebeke: “Wil absoluut weer de beste zijn"

Nieuws 18 februari 2022

De 44-jarige Ruben Vanhollebeke trekt op zaterdag 19 februari richting Dubai voor het Wereldkampioenschap Para Archery. De Jabbekenaar verdedigt er zijn wereldtitel in het outdoor blind boogschieten. “Voor een vierde of vijfde plaats kan ik beter thuisblijven, ik ga absoluut om te winnen.”

De schutter van sportclub Straffe Boog uit Brugge wil zijn knappe prestatie van in s’ Hertogenbosch (Nederland) in 2019 maar wat graag herhalen. Hij werd er drie jaar geleden wereldkampioen met een nieuw wereldrecord, dat hij in 2021 nogmaals verbeterde naar 494 op 720 punten. "Die prestatie zorgde ervoor dat ik meer sponsors kon aantrekken. Zij helpen mij zowel financieel als materiaal, wat super belangrijk is."

Vanhollebeke zet zaterdag 19 februari koers naar Dubai, waar hij van 24 tot 26 februari in competitie treedt tegen de beste blinde schutters ter wereld. “Dat is toch helemaal anders dan dat je hier in België aan een toernooi meedoet. Hier is het een kleine wereld, dus iedereen is relaxed”, zegt hij. “Op het WK is er meer stress en druk, maar ik houd me voorlopig nog goed kalm.”

Mijn ultieme droom is dat we ooit aan de Paralympische Spelen mogen deelnemen (Ruben Vanhollebeke)

In Dubai ontmoet Ruben met Piotr Van Montagu (Ligue Handisport Francophone) een andere Belg die in actie zal komen. Piotr haalde vorige zomer nog de kwartfinales op de Paralympische Spelen in Tokyo. "Ik heb hem nog nooit gesproken, maar kijk zeker uit naar die eerste ontmoeting", zegt Ruben, die ook meer wil weten over de Paralympische Spelen. "Dat is toch iets wat elke sporter met een beperking ooit wil meemaken. Mijn ultieme sportdroom is dat blind boogschieten ooit ook een paralympische discipline wordt."

Volg Ruben op het wereldkampioenschap G-boogschieten via deze webpagina (klik hier)

Hoe doe je aan blind boogschieten?

Mensen met een visuele beperking doen aan boogschieten met behulp van een tactiel vizier en een spotter. Ruben legt het zelf heel goed uit in onderstaande video.

Meer info over G-boogschieten lees je op deze webpagina (klik hier)

Foto's: World Para Archery.

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven