Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Tafeltennissers Florian Van Acker en Laurens De Vos gaan naar Paralympische Spelen Tokyo

Topsport 20 juli 2020

G-tafeltennisspelers Florian Van Acker (23) en Laurens Devos (19) hebben hun selectie voor de Paralympische Spelen in Tokyo 2021 beet. Beiden werden geselecteerd voor een deelname met Paralympic Team Belgium. Van Acker en Devos worden begeleid door Parantee-Psylos en de Vlaamse Tafeltennisliga.

De Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee heeft Florian Van Acker geselecteerd voor de Paralympische Spelen die volgend jaar in Tokyo (Japan) georganiseerd worden. Net als zijn tafeltennisbroeder Laurens Devos is hij zeker van deelname aan de Spelen in Tokyo met Paralympic Team Belgium.

Ik kijk er naar uit om naar Japan te gaan. (Laurens Devos)

"Tijdens de corona-periode heb ik bijna altijd kunnen verder trainen. Hopelijk beginnen de tornooien terug in augustus, maar dat is uiteraard nog niet zeker", blikt Laurens terug op de afgelopen periode. "Ik ben blij dat de selectie voor de Paralympische Spelen nu officieel is. Ik kijk er naar uit om naar Japan te gaan en ben benieuwd om die nieuwe cultuur te leren kennen."

Ik wil er voor 100% staan. (Florian Van Acker)

"Ik ben blij met mijn selectie voor de Paralympische Spelen”, reageert Florian. “Ik zal er alles aan doen om mijn Paralympische titel te verdedigen. Vanaf nu focus ik me volledig op mijn training. Half werk telt niet, ik wil er voor 100% staan."

Wie is Florian Van Acker?

De 23-jarige Florian Van Acker veroverde de harten in Vlaanderen tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Daar werd hij Paralympisch kampioen bij zijn debuut op de Spelen. Intussen heeft Florian een dijk van een palmares: hij is tweevoudig Europees kampioen, en werd in 2018 ook wereldkampioen G-tafeltennis in het Sloveense Lasko. Florian wil in Tokyo opnieuw vechten voor goud.

Florian Van Acker is al jaren nummer 1 van de wereld in de klasse 11 voor sporters met een verstandelijke beperking.

Wie is Laurens Devos?

Laurens Devos uit Malle wordt binnenkort 20 jaar en heeft al een palmares om ‘U’ tegen te zeggen: hij werd Paralympisch kampioen op 16-jarige leeftijd in Rio de Janeiro (2016), is drievoudig Europees kampioen en in 2018 werd hij ook wereldkampioen in het Sloveense Lasko.

Laurens werd in 2016 verkozen tot Paralympiër van het Jaar en won in hetzelfde jaar ook de Star Award voor beste G-tafeltennisser ter wereld, uitgereikt door ITTF, de internationale tafeltennisbond. Hij werd door het International Paralympic Committee (IPC) beloont met de Best Male Debut ward, omdat hij op zijn eerste deelname aan de Paralympische Spelen de pannen van het dak speelde.

Laurens Devos is al jaren de nummer 1 van de wereld in de klasse 9 voor sporters met een fysieke beperking. Devos heeft zelf een hemiplegie (door hersenverlamming) aan rechter lichaamshelft.

Laurens won eerder dit jaar maar liefst drie bronzen medailles op het EK U21 in het circuit voor validen. Hij droomt van een deelname aan zowel de Paralympische én Olympische Spelen in Parijs 2024.

Wat is G-tafeltennis?

G-tafeltennis is tafeltennis voor personen met een beperking of kwetsbaarheid en kan zowel staand als zittend beoefend kan worden. Ontdek alles over G-tafeltennis op onze website.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven