Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Succesvolle eerste editie van Re.act trekt ruim 200 bezoekers

Nieuws 20 december 2019

Re.act, het pionierscongres over sport en revalidatie, trok op 16 december tijdens zijn eerste editie ruim 200 bezoekers naar het ICC in Gent. Daaronder voornamelijk professionals die G-sport en revalidatie met elkaar willen verbinden. “We kunnen spreken van een geslaagde eerste editie, waar we in 2021 op verder bouwen.”

Re.act slaat een brug tussen de revalidatie (Re) en een actieve levenstijl (act). De Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert elke persoon om minstens 150 minuten per week matig tot intens actief te zijn. Een recente studie toonde aan dat in Vlaanderen slechts 36% van de inwoners met een fysieke beperking regelmatig sport beoefenen, dit is gemiddeld slechts 30 minuten per week. Re.act wil de obstakels tot een actieve levensstijl voor personen met een fysieke beperking duiden en strategieën tot remediëring aanreiken.

Op de eerste editie van Re.act spraken een 30-tal professionals over uiteenlopende thema’s over G-sport en revalidatie: competitieprofielen in de gezondheidszorg, over classificatie tot het inzoomen op topics welke focussen op sporten met neuromusculoskeletale aandoeningen. Tussen de presentaties door was er ruimte om te netwerken bij een hapje en drankje. De bezoekers konden ook heel wat informatie inwinnen bij bedrijven uit de medische revalidatiewereld die met een beursstand aanwezig waren.

We kunnen terugblikken op een succesvolle eerste editie van Re.act en willen daar graag in 2021 op verder bouwen. Samen met Professor Yves Vanlandewyck van de KU Leuven willen we G-sport ook wetenschappelijk in de kijker zetten. (Annick Viaene, revalidatiearts UZ Gent en organisator van Re.act)

Parantee-Psylos startte begin 2019 met een project rond G-sport en revalidatie: twee G-sportcoaches ondersteunen het aanbod sport en beweging in verschillende revalidatiecentra in Vlaanderen, en zoeken samen met hen een weg naar een aangepast duurzaam aanbod in hun eigen buurt, als zij dat wensen natuurlijk.

Dankzij onze G-sportcoach-trajecten slagen we erin om 1 op 3 revalidanten naar een duurzaam beweeg- of sportaanbod toe te leiden na hun ontslag uit het revalidatiecentrum, een schitterend resultaat na zo’n korte periode! (Jessica De Smet, directeur Parantee-Psylos)

Re.act is een samenwerking van UZ Gent en KU Leuven, met ondersteuning van Parantee-Psylos en V!GO.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven