Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Safe Para-Sport Allies: project van G-sport Vlaanderen, Thomas More Hogeschool en LFB

Voor trainers 18 oktober 2022

Samen met jullie willen wij elke dag werk maken van een positieve en veilige omgeving voor onze sporters. Daarom dienden G-sport Vlaanderen, de Thomas More Hogeschool en een Nederlandse partner LFB, de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking, voorjaar 2022 samen een project in bij Erasmus+. In september kregen we uitstekend nieuws vanuit de EU: het Safe Para-Sport Allies (SPSA) projectvoorstel werd goedgekeurd. Het project loopt van januari 2023 tot en met juni 2024.

Het project bouwt voort op de kennis en ervaring van het bestaande Safe Sport Allies project, dat als doel heeft misbruik en geweld tegen te gaan in de lokale sportclub bij kinderen. Thomas More (ook partner in SPSA) is hierbij één van de trekkers. Het nieuwe Safe Para-Sport Allies (SPSA) project wil de vertaalslag maken naar trainers en begeleiders van sporters met een verstandelijke beperking (VE) en/of sporters met een hersenverlamming (CP of cerebrale parese). Onderzoek toonde namelijk aan dat sporters met een beperking meer risico lopen op intimidatie en misbruik dan sporters zonder een beperking. Dit moet en kan anders! Vandaar de noodzaak om in te zetten op een veilig sportklimaat waarbij we ons in de eerste plaats richten op de trainers en begeleiders. Zij hebben het meest directe contact met de G-sporters en spelen een cruciale rol in de preventie van grensoverschrijdend gedrag. Via een vorming op maat zullen we hen ondersteunen om signalen van grensoverschrijdend gedrag te herkennen en gepast te reageren. Samenvattend staan volgende doelstellingen voorop;

(1) Trainers en begeleiders van G-sporters (VE/CP) interviewen omtrent hun noden om een veilig klimaat te creëren ​

(2) Kennis vergroten over intimidatie en misbruik in G-sport (VE/CP)​

(3) Trainers en begeleiders van G-sporters (VE/CP) ondersteunen bij het herkennen van signalen van intimidatie en misbruik/ (4) Stimuleren van positief coach-omstandergedrag (‘bystander’)


!Oproep!

Ben je een trainer van sporters met een verstandelijke beperking (VE) en/of sporters met een hersenverlamming (CP of cerebrale parese)? Wil je meewerken aan een veilig sportklimaat?

We zijn in de eerste fase van dit project (doelstelling 1) op zoek naar trainers die hun ervaringen willen delen omtrent veilig coachen in de G-sport. Dit gebeurt via een groepsgesprek in februari 2023, op meerdere locaties in Vlaanderen. De G-sporters die je begeleidt kunnen zowel kinderen als volwassenen zijn, alle sportniveaus zijn welkom. Meer info en inschrijven, klik dan op deze link.


Blijf je graag op de hoogte of wens je meer info?
Stuur dan een mailtje naar judith.debaere@gsportvlaanderen.be.


Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven