Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Rolstoeltennisser Jef Vandorpe kijkt tevreden terug op een geslaagd Super Series toernooi

Topsport 16 juni 2021

Op de French Riviera Open in Biot (Frankrijk) heeft Jef Vandorpe na een sterk toernooi de halve finales gehaald. Voor de rolstoeltennisser uit Niel werden de halve finales het eindstation in zowel het enkel als het dubbelspel. Met twee overwinningen tegen top 8-spelers mag de 19-jarige Jef Vandorpe tevreden terugkijken op zijn toernooi. “Dit is een leuk gevoel, het is één van mijn beste prestaties tot nu toe.”

De wereldtop uit de rolstoeltennis verzamelde zich van 8 juni tot en met 13 juni in Zuid-Frankrijk voor de French Riviera Open. Een Super Series toernooi van de International Tennis Federation, na de Grand Slams – waar enkel de top acht aan mag deelnemen – zijn dat de toernooien van het hoogste niveau in rolstoeltennis.

Na een vlotte overwinning in de eerste ronde tegen de Franse tennisser Laget, wachtte in de volgende ronde landgenoot en dubbelpartner Joachim Gerard. In de eerste set waren de Belgen aan elkaar gewaagd, maar het was uiteindelijk Jef die hem naar zich toe trok (7-5). Een ander beeld in de tweede set waarin Jef de match vlot besliste met 6-1. De 19-jarige, die op de 14e plaats op de wereldranking staat, versloeg zo de nummer 4 van de wereld en stootte door naar de kwartfinale. In die kwartfinale stond Jef Vandorpe voor een nieuwe uitdaging, hij moest het opnieuw opnemen tegen een top 8-speler. Tegen Nederlander en nummer 8 van de wereld Tom Egberink had Vandorpe meer moeite. De jonge rolstoeltennisser had 3 sets nodig om zich te plaatsen voor de halve finales. In de halve finale had Jef geen antwoord tegen de nummer 2 van de wereld, Argentijn Gustavo Fernandez, en zo eindigde zijn toernooi in de halve finales.

Ik kijk met een heel leuk gevoel terug op dit toernooi. Het is één van mijn beste prestaties tot nu toe. Ik heb kunnen bewijzen dat ik goed bezig ben, dit vertrouwen neem ik mee naar de volgende toernooien en de Spelen.

Naast het enkelspel heeft Jef Vandorpe ook ambities in het dubbelspel. Daarin dubbelt hij samen met Joachim Gerard en beide tennissers hebben hun pijlen gericht op de Paralympische Spelen die op 24 augustus van start gaan. Volgens Jef was dit toernooi een ideale voorbereiding voor de Spelen in Tokyo. In de eerste ronde van het toernooi moest het duo niet aan de bak, waardoor hun eerste match de kwartfinale was. Tegen een Frans-Zweeds duo wonnen de Belgen in 2 sets (6-4, 6-1). In de halve finale stond het Belgisch tweetal tegenover het sterke Franse duo Houdet-Peifer. Na een wedstrijd van bijna twee uur moesten Vandorpe-Gerard zich gewonnen geven (4-6, 2-6). Ook in het dubbelspel eindigde het toernooi voor Jef in de halve finale.

Bekijk de halve finale van Jef en Joachim hier:

Door corona hadden we geen ideale voorbereiding samen, maar we kennen elkaar goed omdat we op de World Team Cup al veel samen speelden. Het is leuk om met Joachim te spelen, ik heb er al veel van geleerd.

Jef is nog altijd maar 19 jaar en blijft mooie stappen vooruit zetten. Ook komende weken blijft hij niet stilzitten, in de 2 maanden die nog resten tot Tokyo staan er nog 4 internationale toernooien gepland. Over de Spelen blijft hij zelf nuchter: “We bekijken wedstrijd per wedstrijd, ik geloof in mezelf en we zien wel hoe het gaat. In het dubbelspel samen met Joachim Gerard behoren we bij de top 5 duo’s, als we goed spelen kunnen we mooie prestaties neerzetten. De ervaring van Joachim heeft mij al heel wat geholpen bij de voorbereiding op de Spelen.”

Bekijk hier wat Jef te vertellen had tijdens het toernooi:

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven