Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Rolstoelatlete Marieke Vervoort is van ons heengegaan

Topsport 22 oktober 2019

Het Belgian Paralympic Committee en de Vlaamse G-sportfederatie Parantee-Psylos vernamen met veel droefheid het overlijden van Marieke Vervoort. De Paralympische kampioene van Londen 2012, die een degeneratieve spierziekte had, werd 40 jaar. Ze laat veel meer dan een prachtig palmares na.

Marieke Vervoort, afkomstig uit Diest, wenste ondanks haar ziekte zo lang mogelijk zo actief mogelijk te blijven, en onderscheidde zich in de jaren 2000 onder meer in het triathlon. Het was echter in het atletiek dat ze furore zou maken. Als rolstoelsprintser (club : AC Lyra) blonk ze uit op de 100, 200, 400 en 800m in klasse T52.

Vier Paralympische medailles

Marieke Vervoort vertegenwoordigde Paralympic Team Belgium op 2 Paralympische Spelen, in Londen 2012 en Rio 2016. In de Britse hoofdstad werd ze paralympisch kampioene op de 100m, en vice-kampioene op de 200m. Vier jaar later voegde ze een Paralympische zilveren en bronzen medaille toe aan haar trofeeënkast. Haar prestaties, en haar welgekende verhaal, maakte haar niet enkel immens populair in België, maar ook wereldwijd werd de aandacht jaar na jaar groter.

Vervoort werd op de 100, 200 en 400m ook wereldkampioene op het WK van 2015 in Doha, Qatar. Ze brak ook meerdere wereldrecords en werd tweemaal (in 2012 en 2015) verkozen tot Sportspress Paralympiër van het Jaar. In 2014 werd ze ook laureate van de Trofee Victor Boin, de trofee voor Sportverdienste voor atleten met een beperking

Marc Vergauwen, voorzitter van Parantee-Psylos :

“Marieke Vervoort bracht G-sport onder de aandacht dankzij haar twee medailles op de Paralympische Spelen in Londen 2012. Haar prestaties en de spontane interviews na de wedstrijden stuwden de media-aandacht voor paralympische sport in België naar een hoger niveau en inspireerden onze samenleving. Dat zijn mooie verdiensten. In Rio sloot ze haar sportieve carrière af met opnieuw twee mooie medailles in de rolstoelsprint.”

Anne d’Ieteren, voozitter van het Belgian Paralympic Committee:

We zullen de glansprestaties van Marieke vervoort uiteraard nooit vergeten, alsook haar moed in het strijden tegen haar ziekte. Haar persoonlijkheid heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de gigantische boost die de Paralympische beweging heeft gekend sinds de Paralympische Spelen van Londen 2012.

Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Marieke.

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven