Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Project G-sportcoaches verlengd: bijna helft van revalidanten sport duurzaam na ontslag

Nieuws 7 april 2022

Begin 2019 startte Parantee-Psylos met een project in de Vlaamse revalidatiecentra met steun van de Vlaamse overheid. Twee G-sportcoaches ondersteunden drie jaar lang de revalidanten van zeven verschillende centra met sport en beweging, én hielpen hen in de zoektocht naar een geschikte sport. In totaal kwamen ze met 453 revalidanten in contact. Bijna de helft (47%) daarvan startte nadien met duurzaam sporten. Het project werd omwille van dat succes verlengd.

RevArte Edegem, AZ Sint-Jan Brugge, RC Inkendaal Vlezenbeek, Virga Jesse Campus Herk-de-Stad, UZ Leuven campus Pellenberg, UZ Gent en BZIO Oostende. Dat zijn de zeven revalidatiecentra waar op de dag van vandaag vijf G-sportcoaches sport en beweging aanbieden. Ze organiseren er tijdens de revalidatieperiode initiaties, sportactiviteiten, sportdagen… vaak in het centrum zelf. Revalidanten die overtuigd raakten van G-sport, worden verder begeleid richting een duurzaam aanbod buiten de muren van het centrum. De afgelopen drie jaren werden in totaal 453 revalidanten aangesproken. 47% van de revalidanten startten met een duurzaam sportaanbod.

Straffe cijfers, en dus werd het project wegens succes verlengd. Begin 2022 liep het proefproject af, maar alle deelnemende revalidatiecentra waren enthousiast en zochten samen met Parantee-Psylos naar een verderzetting. Vanaf maart 2022 wordt het G-sportcoachesproject door de revalidatiecentra gefinancierd. Parantee-Psylos blijft het project organiseren en nam drie extra G-sportcoaches aan om de werking verder uit te bouwen en blijft ondersteuning bieden op vlak van knowhow, teamvergaderingen en materiaal.

De G-sportcoaches blijven op dezelfde manier werken: ze bieden sport en beweging aan in het centrum, en slaan een brug tussen de medische teams en de sportclubs. Ze gaan mee ter plaatse zodat ze de drempels voor revalidanten zo laag mogelijk leggen. Trainers in de clubs worden ondersteund en krijgen informatie over de mogelijkheden.

Project in beeld

Bekijk de reportage van Focus & WTV met Els Loncke (55) uit Bredene, die lijdt aan een zeldzame neurologische aandoening maar fysieke en mentale kracht put uit paardrijden.

Bekijk 'het verhaal van Dante' en 'het verhaal van Soheil', twee enthousiaste revalidanten.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven