Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Parantee-Psylos gaat voor Panega: omdat elk detail telt voor goud

Topsport 21 april 2020

Goud behalen op de grote kampioenschappen zoals de Paralympische Spelen of WK’s vraagt niet enkel talent, mentaliteit, motivatie, een goede coach en een doorgedreven trainingsaanpak van de atleet, maar ook de kleine details zijn belangrijk. Want daar hangt goud of zilver soms van af. Daarom werkte Parantee-Psylos graag mee aan het pilootproject Panega, een online atletenvolgsysteem waarin alle data van topsporters worden gemonitord. Niets wordt uit het oog verloren, ook geen details.

Panega is een online atletenvolgsysteem of 360° datamanagement platform, dat met de steun van Sport Vlaanderen ontwikkeld werd. Samen met onder meer Volley Vlaanderen en de Vlaamse Kano & Kajak Federatie zetelde Parantee-Psylos in het pilootproject. “Wij testten het systeem gedurende een periode in functie van verbeteringen en we waren toen al fan”, zegt topsportcoördinator Steven Van Beylen, die vooral de gebruiksvriendelijkheid in de verf wil zetten. “Met Panega hebben we één centraal platform dat veel data rond één atleet kan samenbrengen. Het multidisciplinair team rond de topsporter en de atleet zelf kan zo onderling optimaal samenwerken. Dankzij machtigingen ziet iedereen ook enkel datgene wat voor hem of haar relevant is.”

Door alle data over de topsporter te verzamelen op één centraal platform, kan het multidisciplinair team rond de topsporter beter samenwerken. (Steven Van Beylen, topsportcoördinator Parantee-Psylos over Panega)

Elke expert in de topsportwerking beschikt over bijzonder veel informatie over de topsporters, soms wetenschappelijk en trainingstechnisch van aard, maar even vaak gaat het om gewoonten in de levensstijl of het psychisch welbevinden. Het is belangrijke informatie waarover de coach, de voedingsdeskundige, de psycholoog… met elkaar in contact moeten blijven, en daarvoor biedt Panega een makkelijke tool om deze info te delen. Dit delen van info en kennis in één platform creëert de meerwaarde. Van Beylen: “Het topsportteam van Parantee-Psylos wil zoals altijd de beste multidisciplinaire omgeving creëren voor elke aangesloten G-topsporter in Vlaanderen en nam vanuit die doelstelling met plezier deel aan het pilootproject van Panega. We gaan er vanaf heden volop ook mee aan de slag in de praktijk, in een eerste fase met de omkadering en in een tweede fase integreren we onze atleten mee in dit platform.”

De medewerking van Parantee-Psylos in de pilootstudie was van goudwaarde. Het is een eer om deel te mogen uitmaken van het radarwerk rond de G-topsporters, in hun zoektocht naar eeuwige roem. (Frederik Derdin, projectleider Panega)

Ook bij Panega zijn ze tevreden over de samenwerking met Parantee-Psylos. "Om te komen tot een atleetvolgsysteem dat voldoet aan de noden van onze Vlaamse topsporters, was het van cruciaal belang om de juiste input en feedback te krijgen tijdens de pilootfase", zegt projectleider Frederik Derdin. "De openheid en medewerking die we mochten ontvangen vanuit Parantee-Psylos was voor ons dan ook van goudwaarde. Het is oprecht een eer voor ons om nu met Panega deel te mogen uitmaken van het radarwerk rond deze G-topsporters, in hun zoektocht naar eeuwige roem.”

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven