Ga naar hoofdinhoud
Spelers en coach staan in een cirkel en houden hun in de lucht gestoken handen tegen elkaar
Terug naar overzicht

OPROEP: Trainers gezocht voor onderzoek inclusie in de sport

In een "ideale" wereld kan iedereen, ongeacht de beperking, in elke sport of sportclub terecht. De realiteit leert ons dat veel jongeren met een verstandelijke beperking en/of autisme nog steeds beperkte toegang hebben tot sport. De KU Leuven deed in 2020 onderzoek naar de gelijkwaardige kansen tot sport participatie voor atleten met een verstandelijke beperking. Het onderzoek kreeg de naam IDEAL (klik hier voor meer info). Nu gaat de Leuvense universiteit een stapje verder met het IDEAL 2.0 Project.

Het IDEAL 2.0 Project heeft als doel om gelijke en inclusieve toegang tot sport en fysieke activiteiten te faciliteren voor mensen met verstandelijke beperking en/of autisme. Het doel van dit onderzoek is het verzamelen van informatie van reguliere coaches, sport professionals en LO-leerkrachten die weinig tot geen ervaring hebben met mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme en de inclusiviteit van deze populatie in hun sportactiviteiten wil faciliteren.

Tijdens een interview wordt er gevraagd naar de ervaringen, uitdagingen en de mogelijke informatie bronnen die gebruikt worden bij het includeren van deze populatie in de sportactiviteit. De informatie wordt geanalyseerd en geïntegreerd in de ontwikkeling van cursussen en leermiddelen die tegemoet komen aan de specifieke behoeftes van coaches die de inclusiviteit van mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme willen faciliteren.

Hoe kan je helpen?

Ben je achttien jaar of ouder en kom je in aanraking met sporters/leerlingen met een verstandelijke beperking en/of autisme of wil je deze populatie graag includeren in je sportactiviteit of -vereniging?

Dan kan je deelnemen aan een interview (face-to-face of online), waarin je ervaringen, uitdagingen en jouw eventuele gebruikte informatie bronnen met betrekking tot het includeren van mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme wordt besproken.

Deze ervaringen zijn van groot belang voor dit onderzoek. IDEAL 2.0 streeft ernaar om de kwaliteit van het includeren en coachen van personen met een verstandelijke beperking en/of autisme in sportactiviteiten te verbeteren door het ontwikkelen van aangepaste cursussen voor sportprofessionals.

Zit je met vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar dianne.kortekaas@kuleuven.be.

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven