Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Open Belgisch kampioenschap rolstoeldansen in Lommel: “Onze sport op de kaart zetten”

Nieuws 2 mei 2023

Op 7 mei organiseren Rolling Stars Lommel en Para Dance Belgium het Open Belgisch kampioenschap rolstoeldans in Lommel. In de debutantenklasse, amateurklasse en hoofdklasse zullen ongeveer 80 deelnemers strijden om de nationale titels. Het is een open BK, waardoor ook internationale dansers mogen deelnemen. Met dit BK willen beide organisaties rolstoeldans op de kaart zetten en bekender maken bij het groter publiek.

Rolling Stars Lommel en Para Dance Belgium maken zich op voor het Belgisch kampioenschap rolstoeldansen. In sporthal Kerkhoven in Lommel verwacht de organisatie naar schatting een 80-tal deelnemers. Het is dan ook niet de eerste keer dat het nationaal kampioenschap in Lommel plaatsvindt, vertelt coördinator van het Belgisch kampioenschap Rudi Jansen. “Sporthal Kerkhoven is onze vaste uitvalsbasis voor het BK rolstoeldansen. Net als vorig jaar organiseren we het open Belgisch kampioenschap, waardoor we ook internationale dansers mogen verwelkomen. We willen de sport de sport op de kaart zetten en personen met een beperking overtuigen, zodat ze met rolstoeldans beginnen.”

Er wacht de dansers een goed gevuld programma. Deelnemers kunnen zowel solo, in duo (twee rolstoeldansers vormen een danspaar), combi (een rolstoeldanser danst met een staande partner) als in groep deelnemen. De deelnemers in de Debutantklasse (D-klasse) dansen elk drie dansen, binnen de amateurklasse (A-klasse) tellen acht dansen mee. En in de hoofdklasse moeten maar liefst tien dansen getoond worden aan een vijfkoppige jury.

Daarnaast wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen standaard-dansen, bijvoorbeeld een Engelse Wals en Latin-dansen, zoals samba. Als dat nog niet genoeg is, kunnen de rolstoeldansers hun kunsten tonen in het Freestyle-onderdeel. “Het grootste verschil is dat het Freestyle-onderdeel op eigen gekozen muziek is. Bij de Standaard- en Latin-dansen kiest de organisatie de muziek voor de deelnemers”, verklaart Rudi.

Het Belgisch kampioenschap start om 9 uur en de inkom is volledig gratis.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven