Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Online I-Karate Global Championship scoort wereldwijd

Nieuws 17 december 2020

Aan de eerste online editie van de I-Karate Global Championships namen op 13 december maar liefst 206 mensen met een beperking deel. Eric Bortels, de initiatiefnemer en tevens voorzitter van G-Karate Vlaanderen is enthousiast over het succes: “We voelden de noodzaak om iets te brengen nog voor de kerst, want we konden onze mensen moeilijk bereiken. Uit deze editie hebben we veel geleerd en daar willen we in 2021 verder op werken. Iedereen – ongeacht welke beperking men heeft – moet opnieuw kunnen deelnemen.”

In oktober voelde Eric Bortels het branden bij de tweede lockdown. De G-karateka’s werden moeilijker bereikbaar en dus was er volgens hem nood aan een online, virtueel sportevenement, om de verbinding met de sporters te versterken. Eric ondernam actie: “We deden al een tijdje trainingen via Google Meet en daarna begonnen we ook met de verspreiding van demotrainingen die mee konden gevolgd worden”, zegt hij. “Voor sommigen was de aansluiting moeilijk, maar we hoorden evenzeer van ouders dat er ook veel van onze sporters meer trainden dan vroeger. Sommigen herhaalden ook vaak met plezier dezelfde demotraining vooral bij de sporters met een verstandelijke beperking.”

Vanuit die positieve feedback van de ouders begon G-karate vzw onder de vleugels van I-Karate Global vzw in oktober met het uitwerken van een internationaal, virtueel kampioenschap, dat uiteindelijk op 13 december plaatsvond. Het concept sloeg aan, want maar liefst 206 sportievelingen schreven zich in vanuit 17 landen van over de hele wereld en met 39 Vlaamse deelnemers. Ze werden op basis van de beperking en ofwel gender / leeftijd ingedeeld in 26 categorieën. De ouders of coaches hielpen bij de opnames van de filmpjes, die door een team van vrijwillige scheidsrechters werden gejureerd.

Een van de deelnemers was Brenda Paulissen uit Zutendaal. Zij werd in 2018 wereldkampioen in de discipline Kumite en is bekend als een van de gezichten van Down the Road op Eén. "Ik vond het een heel leuk initiatief. We kregen allemaal de kans om op een veilige manier mee te doen. Ik vond het heel plezant en zou in de toekomst zeker opnieuw deelnemen."

Brenda Paulissen werd in 2018 wereldkampioen Kumite.
Brenda Paulissen werd in 2018 wereldkampioen Kumite.

Na deze positieve eerste ervaring, wil G-Karate Vlaanderen in 2021 ook een digitaal Belgisch kampioenschap organiseren in februari. Eric Bortels: “En in april 2020 had het WK G-karate in Rusland moeten plaatsvinden, er waren reeds 260 inschrijvingen. Momenteel zijn er nu gesprekken lopende over een online alternatief en dit in april 2021.”

We wensen hen veel succes!