Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Meer leren over het begeleiden van zwemmers met een beperking?

Voor trainers 8 februari 2022

Geef je training aan zwemmers met een beperking of wil je graag je trainingen openstellen voor G-zwemmers? Heb je al veel ervaring of net heel weinig? Je zit ongetwijfeld met een aantal vragen en misschien wel een nood naar extra vorming. Parantee-Psylos wil in samenspraak met VZF in 2022 graag een antwoord bieden op een aantal van je vragen.

Het bestaande aanbod van de Vlaamse Trainersschool biedt al heel wat mogelijkheden om vol vertrouwen aan de slag te gaan. De initiator zwemmen reikt jou als trainer onmisbare basiskennis over zwemmen, van de eerste spatjes tot de evolutie naar een mooie techniek. Wil je meer leren over sporters met een beperking, dan krijg je al heel veel tips en tricks via de VTS Plus bijscholing Omgaan met G-sporters. In de praktijk stellen we vast dat niet alle trainers de weg vinden naar deze kansen of daarnaast graag nog extra vorming wensen.

In 2022 lanceren we daarom een reeks bijscholingen en initiatieven die een antwoord hopen te bieden voor trainers die vandaag op zoek zijn naar vormingskansen. Samen met de Vlaamse Zwemfederatie blijven we verder bekijken hoe we het begeleiden van G-zwemmers structureel kunnen verankeren binnen het aanbod en misschien ook wel binnen het toekomstig aanbod van de Vlaamse Trainersschool. Dankzij jullie feedback kunnen we deze bijscholingen verder optimaliseren om de noden op het terrein zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wil je zeker participeren, vul dan meteen dit formulier in om je interesse al kenbaar te maken.

Bijscholingen 2022

  • Aan de slag met G-zwemmers in je club: hierin krijg je een introductie over G-sporters en G-werking in de zwemclub. De vraag “hoe begin je eraan?” wordt hier voor een deel beantwoord. Denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen is het adagium. Uiteraard wordt stilgestaan bij zwembadvereisten en toegankelijkheid en krijg je tips rond slim (gebruik van) uitrusting - periode (maart) / april 2022
  • Aan de slag met G-competitiezwemmers in je club: deze bijscholing is een uitbreiding van voorgaande en uiteraard gericht op trainers die ook aan de slag gaan met G-zwemmers die deelnemen aan wedstrijden. Handig en nodig als je zwemmers goed wil begeleiden! Het functioneel profiel komt meer uitgebreid aan bod. Daarnaast is er aandacht voor classificatie in G-zwemmen en de begeleiding op wedstrijden. Ook meer specifieke items als start, keerpunten, aankomst en uitzonderingsregels komen aan bod. Tot slot is er ook aandacht voor de rol van de official in inclusiewedstrijden - cfr datum hierboven
  • (Didactiek en methodiek) watergewenning en basisvaardigheden in G-zwemmen: eerder werd al gewezen op het stevige fundament dat de initiator zwemmen kan bieden voor trainers van G-zwemmers. Deze bijscholing maakt een doorvertaling van de basisinhoud naar G-zwemmen - begin juni 2022
  • (Didactiek en methodiek) leerlijnen (genormeerde) zwemstijlen in G-zwemmen: cfr hierboven, doorvertaling van de basisinhoud naar G-zwemmen, per zwemstijl. Er is ook aandacht voor foutenanalyse en remediëring - najaar 2022 (november).

De bijscholingen combineren theorie met de praktijk. Soms via beeldmateriaal, soms aan het bad.

Docenten van deze bijscholingen zijn Greg Planckaert (ligatrainer Parantee-Psylos), André Christiaens (BOAS) en Kian Vanluyten (G-sport Tienen). Toon je misschien zelf ook interesse om jouw kennis (als docent of anders) te delen, laat het dan zeker weten via info@parantee-psylos.be.

Praktijkuitwisseling G-zwemmen

Naast deze bijscholingen die je apart maar bij voorkeur als traject kan volgen, willen we in 2022 ook aan de slag met praktijkuitwisseling tussen trainers van G-zwemmers. Om trainers van heel Vlaanderen de kans te bieden om deel te nemen, kiezen we voor een digitale formule ‘s avonds: kort, maar krachtig (max 1 uur). Op basis van concrete situaties uit de praktijk worden ervaringen, moeilijkheden en slimme aanpakken met elkaar uitgewisseld. Deelnemers kunnen zelf (bij voorkeur!) situaties indienen, als het kan graag met beeldmateriaal ter ondersteuning. Het wordt nog zoeken naar de beste formule, maar ook dat is een verhaal dat we samen met jullie schrijven!

BELANGRIJK! Maak je interesse voor bovenstaande initiatieven via dit formulier kenbaar. Het kost je maar een paar minuten.

Ken je andere trainers (binnen of buiten jouw club) die op zoek zijn naar vorming in G-zwemmen, breng hen dan zeker hiervan op de hoogte!

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven