Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Maak kennis met sterkmakers in autisme en ga aan de slag!

20 april 2022

De missie van de sterkmakers in autisme bestaat erin om mensen en organisaties met een hart voor autisme sterk te maken in autisme en autismevriendelijkheid. Daartoe zetten ze een breed gamma aan sterkmakende activiteiten in die willen sensibiliseren, inspireren, informeren en verbinden. De organisatie wil zorgen voor betrouwbare, laagdrempelige informatie die liefst meteen inzetbaar is in de praktijk. Omdat zelf aan de slag gaan leuker is (en beter inzicht biedt) dan luisteren, zet de organisatie vol in op belevingsworkshops en trainingen waarin je zelf aan de slag gaat met je eigen vragen en noden. Uiteraard telkens onder deskundige begeleiding.

Vormingsaanbod

Wil je bijleren over autismevriendelijkheid en mee experimenteren? Ontdek dan hier het doorlopend aanbod van sterkmakers in autisme. We tonen het aanbod in onze kalender zodat je steeds snel de weg kan vinden.

Het permanent aanbod bestaat uit lezingen en praktische workshops van een drietal uur. Naast de lezingen die eerder theoretisch zijn, zetten we graag volgende praktische workshops in de kijker.

  • Autismebelevingscircuit: Tien opdrachten geven je een blik in hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Bij elke opdracht krijg je wat uitleg over autisme volgens de meest recente inzichten in het voorspellende brein op een bevattelijke manier uitgelegd. Elke opdracht laat je niet alleen ervaren wat voor mensen met autisme dagelijkse kost is, maar spoort je ook aan om daar wat mee te doen. De tips bij elke opdracht helpen je op weg naar meer autismevriendelijkheid. Tips die iedereen makkelijk in de praktijk kan omzetten. Workshop met een duurtijd van 3 uur.
  • labo autismevriendelijkheid: 'Gebruik duidelijke taal', 'Maak voorspelbaar wat staat te gebeuren', 'Bied overzicht', 'Werk aan een zintuiglijk aangepaste omgeving'… Het zijn maar een paar tips die je wel eens te horen krijgt wanneer je leeft of werkt met mensen met autisme. Maar hoe doe je dat allemaal op een laagdrempelige manier in je eigen organisatie, bedrijf of vereniging? Deze interactieve workshop helpt je op weg door autismevriendelijke tips (of het ontbreken ervan) zelf te ervaren! Door een parcours van verschillende opdrachten ontdek je hoe je efficiënte aanpassingen vorm kan geven. Er wordt geen diepgaande theoretische kennis van je verwacht, enkel een hart voor autismevriendelijkheid!

Wij houden als G-sport Vlaanderen verder nauw contact met sterkmakers in autisme en samen bekijken we van tijd tot tijd hoe we het aanbod tot bij clubs en geïnteresseerde stakeholders kunnen brengen, al dan niet op maat van sport. Hou zeker onze vormingskalender in de gaten!

Toepasbare informatie en kennis

Naast vormingen biedt sterkmakers in autisme ook geregeld begrijpbare en praktijkgerichte publicaties aan. Het zakboekje autismevriendelijkheid is een must voor iedereen die rond het thema aan de slag wil. De organisatie biedt ook af en toe gratis downloads waarvoor je enkel even hoeft te registreren. Hou de pagina in de gaten.

We ontvingen 2 artikels met betrekking tot sport en bewegen die we hier graag delen. Duik er even in, ontdek wat werkt en minder goed werkt en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan:

Wat kan jij doen?

Neem een kijkje in de artikels. Laat het even bezinken en bedenk wat jij wil of zou kunnen aanpassen. Uiteraard kan je één van de workshops of lezingen volgen als je werkt met sporters met autisme of dat graag zou doen. Je leert er ongetwijfeld hoe je bepaalde situaties aanpakt en wat je zelf kan doen om de autismevriendelijkheid van je club, activiteit of communicatie te verhogen.

Ben je zelf al lang aan het werk met personen met autisme? Wil jij er eventueel nog meer over bijleren? Wil jij andere clubs en trainers die minder ervaring hebben op weg helpen met slimme tips in de praktijk? Wij zijn op zoek naar jou! Laat het ons weten via info@gsportvlaanderen.be en we bekijken verder hoe we dit vorm kunnen geven.

Doelgroep

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven