Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Maak kennis met het talententeam goalbal: "Ik droom van de Paralympische Spelen"

Topsport 15 februari 2021

Sinds oktober 2020 sloegen G-sportfederaties Parantee-Psylos en Ligue Handisport Francophone de handen in elkaar voor de oprichting van een talententeam goalbal. «Ik droom van doorstroming naar de nationale ploeg en wil ooit op de Paralympische Spelen staan. »

«Ik vind goalbal een erg spannende en leuke sport. Hopelijk kan ik ooit doorstromen naar de nationale ploeg en ik droom van een deelname aan de Paralympische Spelen. » Aan het woord is Elson Curaj, een van de talentvolle spelers die sinds oktober 2020 traint bij het talententeam goalbal.

De G-sportfederaties Parantee-Psylos en Ligue Handisport Francophone sloegen dan de handen in elkaar voor de oprichting van een talententeam goalbal, onder leiding van Johan De Rick (coach), tevens de coach van de nationale ploeg ‘Belgian Bulls’. «We begonnen met een talententeam omdat we werk willen maken van instroom naar de Belgian Bulls (nvdr : de nationale goalbalploeg die zich plaatste voor de Paralympische Spelen van Tokyo 2020.) Enkele basisspelers draaien al lang mee en op een dag stoppen die met hun carrière, we willen daarop anticiperen door jonge spelers te omkaderen », zegt Johan.

«De goalbaltalenten kunnen door het verkrijgen van een talentenstatuut ook blijven trainen in topsportcentra in deze moeilijke tijden. De talenten worden klaargestoomd om na de Paralympische Spelen in Tokyo aansluiting te vinden met de nationale ploeg. Ines Himschoot en ik begeleiden hen individueel voor de technische en tactische aspecten, en werken aan het verdedigend en aanvallend spel. Samen met physical coaches werken ze ook aan hun conditie»

We willen deze jonge spelers al vroeg laten proeven van topsportbegeleiding. Hopelijk maken ze progressie en concurreren ze in de toekomst mee voor een plaats in het team. (Steven Van Beylen, topsportcoördinator Parantee-Psylos)

«We trainen nog maar vijf maanden samen, maar zien al veel technische vooruitgang. Deze spelers hebben veel potentieel. Sommigen spelen nog niet zo lang goalbal en hebben nog een énorme groeimarge. Het is leuk om zien dat ze erg gemotiveerd zijn. »

Steven Van Beylen, topsportcoördinator Parantee-Psylos: «Als de huidige toppers ooit hun carrière stopzetten, dan willen we het niveau van de ploeg op peil houden. Daarom moeten we nu al vroeg spelers laten proeven van een topsportbegeleiding. Hopelijk worden ze zo aangesproken, maken ze progressie en concurreren ze in de toekomst mee voor een plaats in het team.»

Sabrina Rys, topsportcoördinator Ligue Handisport Francophone : «Het is belangrijk dat we werk maken van een talententeam dat in de toekomst onze nationale ploeg kan dienen. Dat Johan de twee ploegen aanstuurt, zal een vlotte overgang faciliteren. »

Het talententeam bestaat momenteel uit 5 spelers :

  • Elson Curaj (20 jaar – ViGe Noordzee - Parantee-Psylos)
  • Cemil Dzemail (17 jaar – Havi 2 Bruxelles - LHF)
  • Oljan Mapreni (24 jaar - Havi 2 Bruxelles - LHF)
  • Endrit Osmanaj (21 jaar – Havi 2 Bruxelles - LHF)
  • Justin Verplancke (19 jaar – ViGe Noordzee - Parantee-Psylos)

De ploeg wordt omkaderd met als hoofdcoach/teammanager Johan De Rick en Assistent Coach Ines Himschoot, beiden vervullen dezelfde rol bij de nationale ploeg bij de elitesporters.

Activiteiten

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven