Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Louis Clincke pakt drie medailles op tien dagen na hoop ellende

Topsport 16 mei 2022

Wielrenner Louis Clincke beleefde een fantastische tiendaagse. Met twee medailles op de wereldbeker in Oostende én goud één week later in Elzach vond de Kaprijkenaar de bevestiging die hij zocht. Louis voelt zich goed in de benen, maar ook in z’n vel, na een lange periode vol tegenslagen. “Alle tegenslagen raasden door mijn hoofd tijdens de koers. En dan staan daar die fantastische supporters langs de kant… Op zo’n moment denk je: niet met mij hé!”

De ontlading was groot aan de finish in Oostende. Vrienden, familie en supporters vlogen Louis Clincke om de nek nadat hij enkele minuten daarvoor naar zilver sprintte op de Zeedijk. “Nonkel Louis” en “Allez Louis”, waren al een hele tijd de monotone maar immer opzwepende kreten die je rond het gebouw van Vayamundo hoorde slingeren op zondagnamiddag 8 mei rond klokslag drie uur. Ook bij de renner zelf was de ontlading na de finish groot. Louis legt uit in onderstaande video vanwaar dat kwam… (bekijk hieronder).

In Oostende knalde Louis dus al naar brons in de tijdrit en zilver in de wegrit, maar stiekem is er maar één kleur waar hij echt van houdt: het goud. Eén week later in Elzach had hij een nieuwe wereldbekerafspraak en maakte hij zijn stoutste droom waar. Hij won de koers in het Zwarte Woud in de sprint en versloeg daarbij de wereldkampioen Patrick Kuril en de Italiaanse topper Michele Pittacolo (die in Oostende nog won). “Ik reed de hele wedstrijd attent voorin en schoof in de technische zone altijd op, omdat ik mijn bochten goed neem. Tijdens de laatste ronde sprongen enkele C5-renners weg en ik zag dat Pittacolo en Kuril meegingen. Ik liet mij meezuigen en in de laatste rechte lijn lanceerde ik mijn sprint”, zegt Louis, die met zijn overwinning aan vertrouwen won. “Het besef dat ik niet hoef weg te rijden, maar ook kan winnen in de sprint geeft mij een goed gevoel.”

Clincke neemt nu enkele dagen rust en wil over twee weken opnieuw pieken op het Europees kampioenschap in Oostenrijk. “Ik wil me opnieuw met de wereldtop meten en uiteraard zou een trui mooi zijn, maar we zien wel.”

’t Is fenomenaal wat er gebeurt bij de Belgen op dit moment. De hele omkadering is super professioneel (Louis Clincke)

Daarna volgen nog twee hoofddoelen: het wereldkampioenschap op de weg in Baie-Comeau (Canada) – “dat is een goed parcours voor mij” – en het wereldkampioenschap baanwielrennen in Parijs. “Nooit eerder reed ik een internationale wedstrijd op de piste, maar ik doe het enorm graag en wil er mij graag meten met andere toppers.”

’t Zijn wedstrijden om naar uit te kijken, en zeker niet enkel voor Louis. De toprenners regen de wereldbekermedailles aaneen in Oostende en Elzach, goed voor ieders moraal en de punten voor ons land, maar ook goed voor de sfeer. Louis bevestigt: “Iedereen is echt top en we willen samen die lijn doortrekken. ’t Is fenomenaal wat er gebeurt bij de Belgen op dit moment. Onze trainer Remko stuwt ons vooruit, maar de hele omkadering met psychologen, voeding… is super professioneel. Het kan niet anders dat we daardoor als renners in de beste omstandigheden aan de start komen.”

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven