Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Legalisering van lokale tombola's

Voor clubs 25 augustus 2022

Talloze kleine verenigingen, sportclubs, jeugdbewegingen en scholen maken gebruik van tombola’s ter versterking van de financiering van hun werking. Veel daarvan zijn vandaag echter verboden, behoudens voorafgaande expliciete toestemming van een gemeentebestuur. Door een wetswijziging komt daar vanaf augustus verandering in.

Talloze verenigingen organiseren regelmatig een tombola. Op die manier proberen ze een kleine financiële stimulans te geven aan hun werking. Nochtans zijn de meeste lokale tombola’s illegaal. Hiervoor geldt immers een vergunningsplicht: organisatoren moeten op voorhand goedkeuring vragen aan hun gemeentebestuur.

Organisatoren zijn zich zelden van enig kwaad bewust. De ervaring leert dat deze regel amper in praktijk gebracht wordt. Bijna niemand vraagt vergunning aan. Tombola’s die wel legaal georganiseerd worden met een vergunning, brengen vooral administratieve overlast met zich mee voor zowel de aanvragende verenigingen als voor de gemeentebesturen. Vandaar dat de regering besliste om de wet te herschrijven en de vergunningsplicht af te schaffen.

De prijzenpot moet wel steeds beperkt blijven tot een materiële winst van beperkte waarde: een geldprijs van vele duizenden euro’s blijft vergunningsplichtig. De vrijstelling geldt ook voor verenigingen die hoogstens 4 tombola’s per jaar organiseren. De vergunningsplicht blijft behouden voor intergemeentelijke, regionale of nationale tombola’s die een meer commercieel karakter kennen.

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven