Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Laura en Lars blikken vooruit naar de Virtus Global Games 2023 in Frankrijk

Nieuws Interview 5 januari 2023

Van 4 tot 10 juni vinden in Vichy (Frankrijk) de zesde Virtus Global Games plaats, de grootste competitie voor sporters met een verstandelijke beperking of autismespectrumstoornis. Wij blikken vooruit met Vlaamse deelnemers Lars (verstandelijke beperking) en Laura (autismespectrumstoornis). Lars De Jong neemt voor de vierde keer deel aan de Virtus Games, Laura Lauwerijs maakt haar debuut. Beiden komen ze in actie in het wielrennen.

De 28-jarige Lars De Jong kan al een aardig palmares voorleggen. Hij werd meerdere malen Belgisch kampioen op de weg, in het tijdrijden én in het veld. Maar ook internationaal scheert de G-renner uit Wuustwezel hoge toppen. Na drie deelnames aan de Virtus Games heeft hij al een aantal Europese en Wereldtitels achter zijn naam staan. Vorig jaar slaagde hij nog in de dubbel, wat hem nu titelverdediger maakt. Maar druk legt hij zichzelf niet op. “Ik heb zelf geen druk voor mijn wedstrijden. Druk ervaar ik meer als rust, het zorgt dat ik net iets meer kan”, vertelt Lars.

"Ik kijk er naar uit om deel te nemen en winnen is zeker geen hoofdzaak. Als je wint, is het mooi meegenomen maar ik ga vooral voor de ervaring." - Laura Lauwerijs (G-wielrenster)

Laura won net als Lars al meerdere Belgische titels op de weg en is een vaste waarde binnen het G-circuit. Laura zal tijdens de Virtus Games deelnemen aan de wegrit en het piste-onderdeel. Terwijl Lars een routiné is in de Virtus-wereld, maakt Laura haar debuut op de Spelen. “Ze hebben mij geselecteerd om mee te doen. Ik dacht bij mezelf, waarom niet eens proberen. Ik kende het evenement niet, ik ben heel benieuwd.”

Niettegenstaande ze in haar kansen gelooft, blijft Laura bescheiden. “Ik heb niet zo veel verwachtingen. Ik kijk er naar uit om deel te nemen en winnen is zeker geen hoofdzaak. Als je wint, is het mooi meegenomen maar ik ga vooral voor de ervaring. Ik ga blij zijn als ik mijn wedstrijden kan uitrijden”, legt de 20-jarige afkomstig uit Kontich uit.

Bekendheid

Hoewel de Virtus Games het hoogst haalbare zijn voor personen met een verstandelijke beperking of autismespectrumstoornis is het evenement nog niet zo gekend in Vlaanderen. “Bij ons is het echt onbekend. Buiten Laura en mezelf is er niemand in het wielrennen die deelneemt”, verklaart Lars. Laura sluit zich daar bij aan. “In Vlaanderen zijn de Paralympische Spelen en de Special Olympics heel bekend. Maar de Virtus Games moeten nog aan populariteit winnen. Voor ons is die competitie het hoogst haalbare, we hopen dat de bekendheid zal toenemen”, besluiten ze in koor.

Om af te sluiten geeft Lars nog enkele tips mee aan debutant Laura. “Laat jezelf niet zot maken door anderen, gewoon in jezelf geloven en dan komt het wel. Maar vooral plezier maken, het is een unieke beleving.”

De Virtus Games vinden plaats van 4 tot 10 juni in Vichy (Frankrijk). Het programma, resultaten en updates zijn te vinden op onze webpagina.

Wil je zelf aan G-wielrennen doen?

Beleef G-wielrennen op jouw manier

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven