Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Krawatencross in Lille toneel voor het Belgisch kampioenschap G-veldrijden

Nieuws Interview 8 februari 2024

Op 11 februari vindt het Belgisch kampioenschap G-veldrijden plaats tijdens de Krawatencross in Lille. Het nationaal kampioenschap is de vierde manche van het G-veldritcriterium van G-sport Vlaanderen. Silke Bastiaensen is van de streek en wil haar tricolore trui verdedigen. “Ik hoop op veel publiek en op iets beter weer." De renners met een verstandelijke beperking of autisme rijden hun BK voor de elite dames om 12u15.

G-sport verovert meer en meer een plekje op het wedstrijdprogramma van verschillende veldritten. Dat is voor de nationale kampioenschappen niet anders. Voor de tweede maal op rij vindt het BK G-veldrijden plaats in Lille tijdens de Krawatencross. De sporters met een verstandelijke beperking of autisme rijden hun BK om 12u15, na de beloften heren en voor de elite dames.

Ik hoop dat er veel publiek ons zal aanmoedigen en op iets beter weer. - Silke Bastiaensen (G-wielrenster)

Elke renner die aanspraak wil maken op de Belgische titel bij de categorie verstandelijke beperking of autisme, moet in orde zijn met zijn of haar classificatie. Zo hebben bijvoorbeeld alle renners in de klasse verstandelijke beperking een IQ lager of gelijk aan 75. Ook moet elke renner aangesloten zijn bij een club en 17 jaar of ouder zijn.

Een dertigtal renners zullen zondag op de Lilse bergen strijden om de nationale titel. Een mooi deelnemersaantal waar het dan ook uitkijken is naar de titelverdedigers in de drie categorieën. Silke Bastiaensen (verstandelijke beperking), Arno Groenweghe (autismespectrumstoornis) en Gunther Boons (verstandelijke beperking). De wedstrijd zal ongeveer 45 minuten duren, het exact aantal ronden is afhankelijk van de openingsronde.

Silke Bastiaensen, uit Kasterlee, wil schitteren voor eigen publiek, al komt er wel extra druk aan te pas. “Omdat ik vorig jaar de Belgische titel won, is er natuurlijk extra druk. Maar ik rijd voor eigen publiek en de motivatie is groot. Ik hoop dat er veel publiek ons zal aanmoedigen en op iets beter weer.”

De Krawatencross in Lille is de vierde wedstrijd in het G-veldritcriterium van G-sport Vlaanderen na eerdere veldritten in Boortmeerkbeek, Loenhout en Gullegem. Na het BK volgen nog twee manches in Sint-Niklaas en Oostmalle.

Wat is G-sport?

G-sport is de verzamelnaam voor elke sportbeoefening of aangepaste beweegvorm van personen met beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening.

Wat is G-wielrennen?

G-wielrennen kan beoefend worden in het veld, op de piste en op de weg. Afhankelijk van de doelgroep zijn er specifieke aanpassingen nodig aan de fiets en/of het parcours.  G-wielrennen is een sport die beoefend kan worden door nagenoeg alle personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening.

G-sport Vlaanderen coördineert het recreatief competitief en competitief aanbod voor sporters met autisme, verstandelijke-, fysieke-, visuele beperking op de weg en in het veld. G-sport Vlaanderen ondersteunt Cycling Vlaanderen in haar integratiebeleid.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven