Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Interview met Vlaams kampioen Dries Vanhaverbeke

27 september 2019

Afgelopen weekend werd in Zedelgem de tiende en laatste wedstrijd van het open kampioenschap van Vlaanderen G-wielrennen gereden. Na afloop werden ook de eindwinnaars per klassement in de bloemetjes (én de Vlaamse kampioenentrui) gezet. Eén van die winnaars was Dries Vanhaverbeke (vijfde van links op de foto). Wij interviewden de kersverse Vlaamse kampioen over het afgelopen jaar en zijn toekomstdromen.

Kan je ons om te beginnen eens uitleggen wat deze Vlaamse titel voor jou betekent?

"Deze Vlaamse titel is voor mij een enorme fijne erkenning en bekroning van een zeer regelmatig seizoen. Een trui geeft toch net iets meer cachet dan een medaille en beker. Een trui dragen is natuurlijk heel fijn om een heel seizoen te kunnen in schitteren.

Ik zou een dankwoord willen richten aan mijn ploegleiding van team Hand in Hand Baal. Bedankt aan het bestuur en vooral aan voorzitter Danny Verbeeck en Ingrid Van den Bosch!

Welke trainingsinspanningen heb je geleverd om deze prestatie neer te zetten?

"Ik heb weinig gerichte trainingsinspanning geleverd dit seizoen. Ik heb wegens mijn fulltime job weinig tijd kunnen besteden aan uitgebreide training, maar uiteraard wel volop voorbereid voor elke wedstrijd met gerichte trainingen. Ik draai ondertussen al sinds 2013 mee in het G-wielrennen nationaal en ook tot vorig jaar internationaal dus weet door de ervaring wel goed in te schatten hoe me voor te bereiden op de wedstrijden."

Wat is je programma voor de komende winter?

"In de winter ga ik via gerichte indoortraining in de fitness en als het weer het toelaat, training op de weg mij voorbereiden om in 2020 te kunnen deelnemen aan het WK in eigen land te Oostende. Dit zou een enorm fantastische ervaring zijn om in eigen land aan dit topevenement te kunnen deelnemen."

"De spelen in Tokyo zullen niet aan mij besteed zijn, daarvoor is mijn niveau nog niet voldoende goed en zou ik me gerichter moeten kunnen focussen en mijn werk op een lager pitje zetten. Momenteel is dit moeilijker haalbaar, maar wie weet kan dit nog met het oog op de spelen in Parijs 2024."

Wat zijn je sportieve toekomstdromen?

"Zoals daarnet al meegeven zou ik enorm graag eens kunnen deelnemen aan een WK of Paralympische Spelen, maar daarvoor zullen zeker nog grotere opofferingen en andere trainingsinspanningen geleverd worden."

Wie wil je graag nog bedanken?

"Mijn supporters met in de eerste plaats mijn vriendin die me altijd perfect begeleidt en ondersteunt op en naast de wedstrijden.
Ik wil een enorme dank uitdrukken aan Cycling Vlaanderen voor de inspanningen om voor elke categorie toch een trui te voorzien voor ons! Echt super bedankt hiervoor!
Als laatste zou ik ook een dankwoord willen richten aan mijn ploegleiding van team Hand in Hand Baal. Na 31 jaar bestaan houdt het team ermee op eind dit seizoen wegens geen nieuw bestuur kan gevonden worden en het huidige bestuur ermee gaat stoppen. Bedankt aan het bestuur en vooral aan voorzitter Danny Verbeeck en Ingrid Van den Bosch! Bedankt voor het getoonde vertrouwen om mij in het team te integreren! Hopelijk vind ik een even warm nest als bij Hand in Hand!"

Bekijk hier de resultaten en enkele foto's van de wedstrijd in Zedelgem