Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Gitte Haenen krijgt afscheid als topatlete en wordt G-sportcoach

Topsport 12 september 2022

Deze zomer kondigde Gitte Haenen haar afscheid als topsporter aan. Een dubbele hernia maakte abrupt een einde aan haar carrière. Woensdag 7 september was de protheseloopster aanwezig op de avondmeeting in Ninove, waar het ganse atletiekteam haar uitwuifde. Haenen verlaat de sportwereld niet: ze is G-sportcoach in twee Vlaamse revalidatiecentra en helpt lotgenoten. "Ik wil hen helpen met hun vragen."

“Het was een abrupt afscheid voor mij begin deze zomer, dus ik ben wel blij dat ze dit voorzien hebben en dat ik op die manier iedereen nog eens rondom mij had. Ik besef het nog niet zo goed. Het is nog altijd lastig om het een plaats te geven”, vertelt Gitte Haenen tijdens de avondmeeting in Ninove.

Gitte liep in het begin van de zomer een tweede hernia op. Verder blijven trainen op topniveau betekent een risico op blijvende zenuwschade. En dus stopt Haenen ermee. De G-atletiek blijft ze echter van dichtbij opvolgen. “Jongens als Johannes (Balbaert, nvdr) hier persoonlijke records zien verbeteren, en er andere sporters zien instromen, dat doet me wel deugd. Als supporter wil ik dat wel blijven volgen en wil ik me wel verbonden blijven voelen met dat team.”

G-atlete Gitte Haenen stopt met topsport en wordt G-sportcoach.
G-atlete Gitte Haenen stopt met topsport en wordt G-sportcoach.

Van het team kreeg ze met een fotocollage een mooi aandenken uit handen van kinesist Delphine De Prest, en met een stevige smakkerd van G-atleet Dietmar Van Der Beken werd de avondmeeting dankbaar afgesloten.

Gitte Haenen verlaat de sportwereld niet. Ze ging in het voorjaar voor G-sport Vlaanderen aan de slag als G-sportcoach. Op de revalidatiediensten van het AZ Sint-Jan in Brugge en het BZIO in Oostende, laat ze revalidanten proeven van aangepast sporten en bewegen. Toen ze in de lente overschakelde naar een korte broek, merkte ze naar eigen zeggen op dat ze precies bereikbaarder aanvoelde. “Het zien van mijn prothese geeft sommigen een vertrouwd gevoel. Ik wil hen inspireren en helpen met al hun vragen. Mensen die een beperking verwerven, moeten zich realiseren dat er nog veel mogelijkheden zijn en dat er een hele mooie sportwereld bestaat. Van heel recreatief bewegen tot topsport en in alle mogelijk vormen en sporten.”

“Veel mensen zitten weken tot maanden op de revalidatie en als je dan naar huis moet, dan is dat beangstigend. Mensen hebben schrik voor het zwarte gat”, zegt Gitte. “De helft van je revalidatie is praten met lotgenoten. Sport biedt daarin perspectief, want het zorgt ervoor dat je sociale contacten opbouwt. Daarnaast geeft een betere fysieke fitheid je ook meer marge voor de uitvoering van dagelijkse activiteiten.”

Haenen weet wat revalideren is. Na een aanhoudend knieprobleem van 6 jaar werd haar linkeronderbeen in 2016 geamputeerd. Haar thaibokscarrière liet ze links liggen en ze exploreerde al vrij snel in G-sport. Na wat proeven in triatlon vond ze haar uitlaatklep in de atletiek en trainde ze onder hoede van coach Mieke Van Thuyne (G-sport Vlaanderen). Op het EK in 2018 en het WK in 2019 behaalde ze telkens zilver in het verspringen en brons op de 100 meter. Ze trok naar de Paralympische Spelen in Tokyo maar behaalde er niet haar beste vorm.

Bedankt Gitte voor de vele mooie jaren als topsporter, en succes met je nieuwe carrière als G-sportcoach!

Gitte Haenen krijgt een mooi afscheid van haar collega-atleten en de staf tijdens de avondmeeting in Ninove.
Gitte Haenen krijgt een mooi afscheid van haar collega-atleten en de staf tijdens de avondmeeting in Ninove.

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven