Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-zwemmers De Visser en Thierens ontbinden hun duivels bij EK-debuut

Nieuws Topsport 24 mei 2021

G-zwemmers Sam De Visser en Jarno Thierens hebben in stijl een einde gemaakt aan een lange competitieloze periode. Ze zwommen een karrevracht aan persoonlijke records op het Europees kampioenschap in Funchal (Portugal) en Sam behaalde zijn eerste beloftetijd op de 100 meter rugslag.

“Ik heb al mijn tijden verbeterd, dus ik ben enorm tevreden.” Aan het woord is Sam De Visser uit Lommel, amper 17 jaar oud maar wel al enkele jaren als talentvolle zwemmer actief op het internationaal toneel. Van zijn eerste EK onthoudt hij vooral zijn 100 meter rugslag. “In de heats zwom ik al een erg goede tijd en toen kregen we van Steven (Steven Van Beylen, topsportcoördinator Parantee-Psylos, nvdr) een berichtje dat ik dicht bij de limiet voor een beloftenstatuut zat. Het motiveerde me en ik wist dat ik in de finale nog sneller kon. Dat het mij ook lukte, was natuurlijk erg fijn”, zegt Sam die veel vertrouwen opdeed op tijdens zijn eerste kampioenschap sinds de corona-pandemie. Hij dankt ook zijn trainer Greg Planckaert: “Naast coach is hij nu ook echt een vertrouwenspersoon geworden voor mij.”

Ik heb al mijn tijden verbeterd en behaalde mijn beloftenstatuut (G-zwemmer Sam De Visser)

Voor Jarno Thierens (22) uit Sint-Niklaas was het ook een erg geslaagd debuut op het Europees kampioenschap. “Mijn focusnummers waren goed. Ik doe 1,3 seconden van mijn tijd op de 50 meter vrije slag, wat erg veel is. Ook op de 100 meter heb ik mezelf goed verbeterd.” Op de langere nummers zwom Jarno degelijk, maar door ziekte kon hij in de voorbereiding minder volume trainen en dus was de progressie daar minder uitgesproken. Jarno zwom drie Belgische records en haalde vier keer de finale, waarmee hij tevreden op het EK terugkijkt.

De kamergenoten hebben er samen een goed EK op zitten, ze krijgen nu een periode van relatieve rust.

Raadpleeg hier alle resultaten van Jarno Thierens en Sam De Visser.