Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-zwemmer Sam de Visser leeft toe naar wereldkampioenschap in Manchester

Nieuws Topsport 24 juli 2023

Van 31 juli tot en met 6 augustus vindt in Machester (Groot-Brittannië) het wereldkampioenschap G-zwemmen plaats. In Aquatics Centre zullen ’s werelds beste zwemmers met een beperking het tegen elkaar opnemen en daar hoort Sam de Visser uit Lommel bij! De 19-jarige zwemmer met amputatie aan het rechterbeen wil twee finales zwemmen en zijn besttijden verbeteren.

Sam komt op 4 en 5 augustus in actie in respectievelijk de 400 meter vrije slag en de 100 meter rugslag. “Ik hoop dat ik in beide nummers de finale kan zwemmen en ik zou graag mijn persoonlijke records willen verbeteren”, zegt Sam, die daarmee telkens droomt van een top zes plaats, zoals vorig jaar in Madeira. “Het podium is momenteel nog te hoog gegrepen.”

De Visser is net terug van het Turkse Belek waar hij zijn laatste stage in voorbereiding op het WK afwerkte. “Op de Paralympische stage maakten we vorig in november jaar aangenaam kennis met de accommodatie, en we zijn er met de Belgische zwemmers opnieuw naartoe getrokken”, zegt hij. “Vooral kwaliteitstrainingen stonden op mijn schema, de lange afstanden deden we daarvoor al in Brugge.”

Samen met hem, maken ook Aymeric Parmentier en Tatyana Lebrun (Ligue Handisport Francophone) deel uit van de selectie van Paralympic Team Belgium. Lebrun pakte in 2022 brons op de 100 schoolslag (klasse SB9).

Wie is Sam de Visser?

Sam de Visser was als kind voetballer, maar competitie spelen met een prothese was niet mogelijk en dus hing hij zijn voetbalschoenen aan de haak. Met zwemmen vond hij een nieuwe liefde. Sinds zijn achtste is hij erdoor gepassioneerd. Sam zwemt bij ZGeel (Vlaamse Zwemfederatie) en GSVT (G-sport Vlaanderen), en komt in de competities uit in de klasse S9, SB8 en SM9. Hij heeft namelijk een rechterbeen dat zich niet volledig ontwikkelde en onderging ook een amputatie.
De topzwemmer droomt van een deelname aan de Paralympische Spelen in Parijs in 2024.

Programma, resultaten & livestream

Raadpleeg hier het programma, resultaten en livestream: Wereldkampioenschap G-zwemmen - G-sport Vlaanderen (gsportvlaanderen.be)

Sport

Topsporters

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven