Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-wielrenners strijden in Torhout voor Belgische titel tijdrijden

Interview 12 juli 2023

Zondag 16 juli is Torhout het decor voor het Belgisch kampioenschap tijdrijden voor G-wielrenners. Assurwest Torhout Lions, Cycling Vlaanderen en G-sport Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor het nationaal kampioenschap tegen de klok. West-Vlaming Marvin Odent is regerend Belgisch kampioen in de MH3-klasse (handbike) en blikt vooruit op het Belgisch én Wereldkampioenschap G-wielrennen in Glasgow.

Een veertigtal wielrenners met een fysieke, verstandelijk of visuele beperking komen 16 juli aan de start voor hun race tegen de klok, met de nationale titel als inzet. In Torhout is er voor de renners een lokale ronde van ongeveer twee km uitgestippeld. Afhankelijk van hun klasse leggen de G-wielrenners een vooraf bepaald aantal ronden af. De afstanden liggen tussen de 12 en 28 kilometer. Om 14u beginnen de handbikers en driewielers aan hun tijdrit, de tweewielers en tandems starten om 15u45.

Bij de handbikers, in de MH3-klasse, verschijnt regerend Belgisch kampioen Marvin Odent uit Ieper aan de start. Voor het Belgisch kampioenschap op de weg moest Marvin, door een wondje, nog verstek laten gaan. Maar met toestemming van de dokter is hij nu klaar voor het BK tijdrijden. “De wonde is zo goed als genezen en omdat de tijdrit niet zo lang is, gaf de dokter zijn fiat. Met slechts twee weken training, ben ik heel nieuwsgierig naar mijn vorm op het BK.”

Bovendien ziet de West-Vlaamse handbiker het BK als een goede voorbereiding op het Wereldkampioenschap G-wielrennen begin augustus, waaraan hij voor de eerste keer deelneemt. “Door mijn goed resultaat tijdens de Wereldbeker in Maniago, kon ik mij meteen kwalificeren voor het WK in Glasgow. Ik kijk enorm uit om tussen alle internationale toppers te rijden. Zelf heb ik geen ambitie, ik wil vooral genieten van de ervaring en die meenemen naar volgende wedstrijden”, vertelt Marvin.

Net zoals het Belgisch kampioenschap op de weg maakt dit BK tijdrijden deel uit van het Open Kampioenschap van Vlaanderen, een competitie met tien wedstrijden. De renner die in zijn of haar klasse na de laatste wedstrijd eerste staat, wordt beloond met de trui van Kampioen van Vlaanderen. Na Torhout houdt het Kampioenschap nog halt in Brasschaat, Pelt, Veldegem en afsluiten doen de G-sporters in Wingene.