Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-veldrijders ploeteren op de Hexia Cyclocross in Gullegem voor de Belgische titel

5 januari 2022

In Gullegem vond dinsdag 4 januari het Belgisch kampioenschap G-veldrijden plaats. In drie verschillende categorieën werd een nieuwe Belgische kampioen gekroond. Op het lastige parcours van de Hexia Cyclocross in Gullegem kregen we een spannende strijd tussen titelverdediger Gunther Boons en Lars De Jong. Het was uiteindelijk De Jong die aan het langste eind trok. Bij de dames ging de overwinning naar Silke Bastiaensen en Arno Groenweghe won de Belgische titel in de categorie Autismespectrumstoornis.

Ik kon op bepaalde stukken doorrijden, waar anderen moesten afstappen. Ik ben niet gevallen en heb mijn eigen tempo gereden. Ik ben blij met mijn koers. - Joren Degraeve

Voor de opener van het nieuwe G-sportjaar moesten we in West-Vlaanderen zijn. Al jaren trekt de Hexia Cyclocross in Gullegem heel wat aantrekkelijke namen en dat was dit jaar niet anders. Man in vorm Tom Pidcock verscheen aan de start samen met onder meer Quinten Hermans, Tim Merlier en Gianni Vermeersch. Maar om 11u30 stond er nog een mooie wedstrijd op het programma. Dan reden onze G-veldrijders hun Belgisch kampioenschap op exact hetzelfde parcours.

Bij de verkenning was het al duidelijk wat voor parcours het zou worden. Lastig, vuil en veel lopen. Maar dat kon de pret voor de G-sporters niet wegnemen. Met 21 stonden ze aan de start van de loodzware omloop. Waaronder Joren Degraeve, die bijna een thuiswedstrijd reed: “Ik ben zelf van Meulebeke dus ik ken de streek goed. Ik rijd ook bij de Molenspurters uit Meulebeke en doe daar de clubtrainingen mee. Veldrijden is een goede training en voorbereiding op het wegseizoen.”

Regerend Belgisch kampioen Gunther Boons begon als favoriet aan de wedstrijd en dat bleek duidelijk in de openingsfase. Als een speer was hij vertrokken en dook hij als eerste het veld in. Na één ronde kon hij al een klein kloofje slaan op de eerst achtervolgende Lars De Jong. Diezelfde De Jong vond zijn ritme in ronde twee en kwam steeds dichter bij leider Boons. Bij het ingaan van de laatste ronde maakte De jong de aansluiting en met nog één ronde voor de boeg kregen we nog een spannende eindstrijd om de Belgische titel. Lars De Jong beschikte over de beste benen en reed beetje per beetje weg van Boons, zo pakt de ex-wereldkampioen zijn eerste Belgische titel in het veld. Gunther Boons werd tweede en Florian Sleeckx reed naar een knappe derde plaats.

Kersvers Belgisch kampioen Lars De Jong blikt terug op zijn overwinning: “In het begin heb ik mij niet druk gemaakt en ben ik mijn eigen tempo blijven rijden. Toen we de laatste ronde ingingen, kwam ik erbij en kon ik nog versnellen. Het was een zwaar parcours puur op de power en op conditie, dat ligt mij wel.”

Bij de dames ging de strijd tussen twee rensters, regerend Belgisch kampioene Silke Bastiaensen en Femke Willemen. Femke moest vroeg in de wedstijd de strijd staken na materiaalpech waardoor Silke Bastiaensen na een knappe race naar de overwinning soleerde. Silke kan op die manier nog een jaartje langer in de driekleur pronken. In de categorie Autismespectrumstoornis mocht Arno Groenweghe het zegegebaar maken en mag ook hij een jaar lang rondrijden in de Belgische kampioenetrui.

Toen we de laatste ronde ingingen, kwam ik erbij en kon ik nog versnellen. Het was een zwaar parcours puur op de power en op conditie, dat ligt mij wel. - Lars De Jong

Achteraf waren de renners uitgeput, maar zeker voldaan. Joren Degraeve blikt tevreden terug op zijn wedstrijd: “Ik kon op bepaalde stukken doorrijden, waar anderen moesten afstappen. Ik ben niet gevallen en heb mijn eigen tempo gereden. Ik ben blij met mijn koers." Kersvers Belgisch kampioen Lars De Jong blikt terug op zijn overwinning: “In het begin heb ik mij niet druk gemaakt en ben ik mijn eigen tempo blijven rijden. Toen we de laatste ronde ingingen, kwam ik erbij en kon ik nog versnellen. Het was een zwaar parcours puur op de power en op conditie, dat ligt mij wel.”

Voor de G-veldrijders resten er nog drie wedstrijden in ons G-veldritcriterium. Er staan nog veldritten gepland in Sint-Niklaas en Oostmalle. Een volledig overzicht van het G-veldritcriterium vind je hier

De resultaten zijn hier terug te vinden.

Alle foto's kan je bekijken via deze link

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven